JAVNA USTANOVA MEĐIMURSKA PRIRODA o sječi stabala u čakovečkom parku: – Perivoj je starac koji treba obnovu

Rušenje bolesnog stabla u Perivoju Zrinskih (foto: Zlatko Vrzan)

Iz Javne ustanove za zaštitu prirode stiglo je priopćenje na aktualnu sječu stabala u čakovečkom parku. Prenosimo ga u cijelosti:

“S obzirom da zbog trenutnog opsega posla nemamo vremena (po društvenim mrežama) ponovno objašnjavati da svako stablo ima svoje rođenje-život-smrt, u privitku Vam šaljemo nekoliko fotografija i rečenica naše kolegice Sare Srše koja je magistra urbanog šumarstva, dakle kompetentna za tematiku zdravlja stabala u urbanim sredinama.

Sentiment ljubitelja Perivoja prema stablima i parku kao cjelini je jedno, a opća sigurnost prolaznika i imovine druga.

Perivoj je starac koji treba obnovu, a prije sadnje ide rušenje onoga što je unatrag dva-tri desetljeća postalo opasno.

Što zabrinuti građani mogu za boljitak Perivoja učiniti već danas? Potruditi se da apeliraju prema Gradu/gradonačelniku da u proračunu za 2020. godinu osigura više sredstava za tzv. Zelenu infrastrukturu diljem cijelog upravnog područja grada. Proračun se koncipira u rujnu/listopadu, što znači da građanske inicijative i udruge imaju dovoljno vremena da svoje želje jasno artikuliraju prema gradonačelniku.

Pismeno i službeno, jer se objave na društvenim mrežama još ne tretiraju kao službeni dopisi.

 . . . .

Naizgled zdrava stabla, a u stablima se krije ono što prosječno oko nije vidjelo i ne može biti svjesno stanja. U stablima koja se ruše nalaze se sekundarni štetnici koji napadaju već oslabjela stabla. Prvenstveno gljive truležnice i cvilidrete (strizibube). Pojava plodišta gljiva truležnica indicira opće loše stanje stabala. Kombinacija navedenih štetnih čimbenika i općenito stres kojem su podložna stabla u urbanim sredinama ne mogu stablo održati još dugo na životu i kad tad će stradati.

Sara Srša, mag. ing. silv.

MEĐIMURSKA PRIRODA – Javna ustanova za zaštitu prirode

Rušenje još jednog bolesno stabla u Perivoju Zrinskih zabilježio je Zlatko Vrzan:

Ostavi komentar