Na izbornoj skupštini “Međimurske grude” Franjo Soldat izabran za predsjednika

U petak, 15. prosinca, je u Dunjkovcu održana izborna skupština Udruge za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda”.

Udruga je osnovana 20. rujna 2013. godine na inicijativu Tihomira Štefulja, Branka Horvata, Franje Soldata i Ivana Pongraca. Cilj udruge je unapređenje seoskog života u svim njegovim aspektima, kao i promocija i unapređenje obiteljskih gospodarstava. Udruga si je zadala da će se baviti promidžbom Dunjkovca, čije se ime prvi put spominje 1259. godine, osnovati muzej štreke i popularizirati štreku (prva Hrvatska pruga izgrađena 1860. godine s ciljem povezivanja Budimpešte i Beča, a prolazi kroz Dunjkovec), napraviti “smoligarski grunt” jer smoligar je izumrli zanat specifičan za Dunjkovec, koji žele popularizirati.

Nakon četiri godine djelovanja i dvadesetak članova postignuti su mnogi ciljeti: 24. travnja 2016. otvorena je zbirka Štrekari, održana Noć muzeja u zbirci, snimljen CD s pjesmom Dunjkovec je selo malo, organizirane svake godine Večeri folklora za mještane, dva puta Gulašfest 2015 i 2017., četiri izložbe slika – 2014. Nade Patafta, 2015. Spomenke Marciuš, 2016. Franje Mustača Medarova, a 2017. Damira Drvenkara, koji je zaslužan i za sliku lokomotive na zidu stajališta u Dunjkovcu.

Pokrenuli su i manifestaciju Bakini kolači koja je do sada održana u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu, a sljedeće godine će se održati u Svetom Martinu na Muri.

Uključuju se u sve manifestacije Općine Nedelišće, a surađuju sa svim udrugama iz općine.

Na skupštini u petak razriješeno je staro rukovodstvo i izabrano novo.
Za novog, izabran je stari presjednik, Franjo Soldat. Novi dopredsjednik udruge je Ivan Sever, tajnik je i dalje Tihomir Štefulj, dok su za članove upravnog odbora izabrani još Biserka Ganzer, Josip Kovačić i Smiljan Pozvek. Novi blagajnik je Emil Mesarić. U nadzorni su odbor izabrani: Ivan Ganzer, predsjednik kao i do sada, Dušanka Krizman i Davor Trbović.

Donijeta je i odluka o dodjeli posebnog prizanja za članove koji iz nekih objektivnih razloga više nisu u mogućnosti biti aktivni članovi, pa je tako počasnim članom udruge postao Branko Horvat.

Rad udruge pozdravili su i Branko Kacun, donačelnik općine, Anđelko Kraljić, predsjednik VMO Dunjkovec, te Zvonko Gašparlin ispred Udruge Hrastinka.

Planovi za budućnost, kako je istaknuo Franjo Soldat, predsjednik udruge, su traženje načina financiranja izgradnje Somligarove kuće i grunta, te još bolje uključivanje u sve manifestacije, kao i još bliskija suradnja s TZ Općine Nedelišće.

(sz)

Franjo Soldat

Željko Kacun
Anđelko Kraljić

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE