Ivan Dobranić iz Novog Sela Rok najdugovječniji je kožar u Međimurju

Ivan Dobranić iz Novog Sela Rok jedan je od najdugovječnijih kožara u Međimurju. 62-godišnjak izrađuje remenje, narukvice, tokice za mobitele te razne predmete od kože. Sve je prirodno i domaće, a radionicu je napravio u sklopu obiteljske kuće. Ivan se izradom kože bavi gotovo čitav život, a zanat je stekao u jednoj od najpoznatijih kožarskih tvornica Jelen u Čakovcu. Radio je u nabavci kože i proputovao je puno zemalja. 

Svaka koža je morala biti pregledana prije nego je išla u proizvodnju. Osiguranje kvaliteta bila je moja zadaća. O tome je ovisilo hoće li cipela biti dobra ili ne, započeo je svoju životnu priču kožar Ivan. 

U Jelenu je radio 35 godina, ali je tvrtka otišla u stečaj. S 58 godina je dobio otkaz, a od svoje 60 godine je u mirovini. No ljubav prema koži ostala je i dalje. Kućnu radionicu je napravio čim je došao u mirovinu. Tako je posao nastavio i dalje, ali u obliku hobija. Kako nam je rekao to ga ispunjava i čini ga sretnim.

Ostatak zanimljive priče o kožaru iz Novog Sela Rok pročitajte u aktualnom broju Međimurskih novina koje možete kupiti na brojnim prodajnim mjestima diljem Međimurja od petka, 7. kolovoza!

Ostavi komentar