ISTRAŽILI SMO sve što trebate znati o nadzornim kamerama na prometnicama u Međimurju!

Nadzorna kamera u Brezju
Nadzorna kamera u Brezju

U tijeku je testna faza koja uskoro završava, tako da će kažnjavanje početi krajem lipnja ili najkasnije početkom srpnja

Nove nadzorne kamere koje se postavljaju u cijeloj Hrvatskoj stigle su u Međimurje. Trenutno se nalaze u testnoj fazi, a na koji način funkcioniraju, te kako će se sankcionirati prometni prekršitelji saznali smo u razgovoru s međimurskim načelnikom prometne policije Sinišom Šajnovićom.

Big brother na međimurskim cestama

– U pitanju je još testni rad nadzornih kamera. Kada će se krenuti mjeriti brzina bit ćete obaviješteni od strane policije, najvjerojatnije krajem ovog mjeseca ili početkom srpnja, poručio je načelnik Šajnović.

Bilo kako bilo, vozači se nakon postavljanja istih voze puno pažljivije nego je to bio ranije slučaj.

Kamere najnovije generacije proizvodi švedsko-nizozemska korporacija. Mogu pokriti šest traka, te 32 vozila u snopu istodobno, u dolasku i odlasku, dakle u oba smjera. Senzor je specijalno razvijen za kontrolu prometa, snima čak četiri slike u sekundi, na visokoj rezoluciji od 20 megapiksela.

– Senzor automatski čita registarske tablice i putem mobilne mreže fotografije se u realnom vremenu šalju u policiju. Aplikacija također automatski povuče  podatke o vlasniku vozila, te generira obavijesti prekršaja. To se odnosi na vozila koja su ukradena ili im je istekla prometna dozvola. Sustav odmah signalizira da nešto nije u redu. Također i u slučaju da je vozač pod zabranom vožnje, ističe Šajnović.

Radarski snop aktivan je 24 sata dnevno, vozilo počinje ‘’loviti’’ na 100 metara udaljenosti, dok se fotografija snima na otprilike 35 metara, u trenutku u kojem se presuđuje radi li se o prekršaju brzine ili ne.

Kamere bilježe tri potencijalna prekršaja

Osim vozila koja voze većom brzinom od dopuštene, kamere će snimati, a policija kažnjavati i sve one koji nisu vezani sigurnosnim pojasom ili telefoniraju u vožnji. 

Ostale detalje o nadzornim kamerama možete pročitati u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje možete kupiti na brojnim prodajnim mjestima diljem Međimurja!

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar