Intervju s načelnikom Dekanovca Ivanom Hajdarovićem: Naš “Projekt ljudi” snažno doprinosi zaustavljanju iseljavanja!

Ivan Hajdarović načelnik općine Dekanovec
Ivan Hajdarović načelnik općine Dekanovec

Razgovarali smo s načelnikom Ivanom Hajdarovićem povodom Dana općine Dekanovec! U nastavku pročitajte intervju koji je dao za Međimurske novine: 

*Dekanovec, kao najmanja općina ima puno potencijala. Što biste istaknuli kao najveće realizirane projekte u proteklom razdoblju?

– Najveći realizirani projekt je Prometnica do rijeke Mure. Projektom se rekonstruirala ulica Florijana Andrašeca pješačko-biciklističkim stazama i oborinskom odvodnjom, te prometnica do Mure u duljini od 2,8 kilometara. Slijedi komunalno uređenje ulica u Dekanovcu, s pješačko-biciklističkim stazama i oborinskom odvodnjom,
uređenje Općinske zgrade i Doma kulture te formiranje poduzetničke zone sa svom komunalnom infrastrukturom, osim kanalizacije.

*Koji su projekti u pripremi, a planiraju se realizirati u vašem mandatu?

– Projekti u pripremi koji čekaju na realizaciju, a uvelike ovise o ishodima natječaja iz EU fondova su rekonstrukcija postojeće stambeno poslovne zgrade u Dom zdravlja, koji će se sastojati od ambulante, ljekarne i stomatološka ordinacija. Ovo je projekt za koji je izrađena kompletna projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola od velike je važnosti za samo mjesto Dekanovec i okolnih mjesta, te šire. Na osnovu provedenog istraživanja projekt je započeti 2008. godine, a realizacijom željno iščekujemo ambulantu, ljekarnu i stomatološku ordinaciju u samom mjestu što bi doprinijelo podizanju socijalnog standarda, otvaranju novih radnih mjesta, osiguravanju općih potreba mještana Dekanovca i drugih stanovnika, a ujedno i poboljšanju kvalitete življenja u našoj sredini. Procjena vrijednosti investicije projekta iznosi oko 3.700.000 kn.

Drugi projekt je izgradnja i opremanje Vatrogasnog doma u Dekanovcu za koji je izrađena kompletna projektna dokumentacija uz sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Što se tiče komunalne infrastrukture, govorimo o rekonstrukciji ulice Florijana Andrašeca koja uključuje proširenje kolnika, nogostup i oborinska odvodnja dijela ulice, Prvomajske ulice koja također uključuje proširenje kolnika, nogostup i oborinska odvodnja dijela ulice, nadalje Murska ulica, nerazvrstane ceste i led rasvjeta i parkirališta uz groblje.

Važan je projekt izgradnje Multifunkcionalne polivalentne sportske dvorane koja se trenutno nalazi u fazi 1 izrade projektno tehničke dokumentacije za koju su osigurana sredstva iz ESI fondova.

Kako je Općina Dekanovec – prijatelj djece, prioritet nam je ove godine realizirati projekt uređenja i postavljanja dječjeg igrališta. Time bi najmlađim mještanima osigurali novo mjesto za bezbrižnu igru.

*Veliki problem je iseljavanje, posebice mladih. Što poduzimate u općini da ostanu na svojoj adresi u Dekanovcu?

– Općina Dekanovec već je godinama usmjerena na Projekt ljudi koji je usmjeren na sve stanovnike općine pa tako i na mlade. Puno se toga radi da se pomogne u rasterećenju troškova oko školovanja djece. Tako se roditeljima isplaćuje 1000 kuna za svako novorođeno dijete, djeci koja polaze vrtić sufinancira se boravak u vrtiću, financiranje školske prehrane za svu djecu PŠ Florijana Andrašeca Dekanovec, sudjelujemo u sufinanciranju školskih udžbenika te bilježnica za prvašiće, Općina svake godine osigurava dječje darove za svu djecu do 4. razreda OŠ, sudjelujemo u sufinanciranju školskog prijevoza za osnovnoškolce i srednjoškolce, stipendiranje studenata. Mladim obiteljima nudimo jeftina gradilišta za početak osnivanja zajedničkog života.

*Koliko poduzetnika broji Dekanovec, koje tvrtke prednjače te čime se stanovništvo najviše bavi?

– Dekanovec trenutno broji 17 poduzetnika, a najviše ih radi u firmi MOTO-TEKS d.o.o. U našoj općini domaćinstva se pretežito bave poljoprivredom, a razvitak općine temelji se na obrtima i malim tvrtkama, ali isto tako i na modernim i uspješnim poljoprivrednim gospodarstvima.

*Kantor Florijan Andrašec ima veliko značenje za Dekanovec, koje su sve udruge uključenje u čuvanje kulturne baštine?

– Kantor Florijan Andrašec ima veliko značenje za Dekanovec, koje su sve udruge uključene u čuvanje kulturne baštine. Možemo se pohvaliti da se uvelike radi na projektu očuvanja kulturne baštine i brendiranje kantora Florijana Andrašeca. Tu nam pomažu Limena glazba Dekanovec, KUU Florijana Andrašeca Dekanovec, DVD Dekanovec, NK Mladost Dekanovec, SRD Mura Dekanovec, LD Fazan Dekanovec- Podturen – udruga koja svaka na svoj način promovira kantora. Organizirane su mnogobrojne manifestacije i događanja u čast su i spomen kantora Florijana Andrašeca, među kojima je potrebno istaknuti Glazbenu večer kantora Florijana Andrašeca, školski projekt Florijan i ja, obilježavanje datuma rođenja i smrti kantora Florijana Andrašeca, Furjonova zvijezda, te koncerti Limene glazbe Dekanovec.

*Što je važno posjetiti u Dekanovcu za preporučiti gostu ili turistima?

– Održavanje Glazbene večeri kantora Florijana Andrašeca sigurno je manifestacija koja će vas oduševiti. Također, možete šetati i biciklirati po asfaltiranoj prometnici do rijeke Mure i uživati u ljepotama prirode Pre jaki glavi na rijeci Muri, kao i posjetiti spomen park u samom centru naselja koji je uređen s brončanim kipom kantora Florijana Andrašeca, te rodnu kuću Florijana Andrašeca. Osim toga možete se priključiti jednoj od organiziranih biciklijada od doma kulture do rijeke Mure, kao i osvježiti u poznatom kafiću i restoranu Bajzovi dvori.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar