INTERVJU: Preložanin Filip Hozjak postao 4. Tenor: Naša povezanost osjeća se na pozornici!

4 Tenora, Filip Hozjak
4 Tenora, Filip Hozjak

-Ulazak u 4 Tenora mi je promijenilo život. Dobio sam nove prijatelje, novu obitelj, nove mentore i na tome sam im beskrajno zahvalan, poručuje Filip.

Međimurski slavuj Filip Hozjak iz Preloga sredinom 11. mjeseca postao je novi glas sastava 4 Tenora, na mjesto Marka Škugora. 4 Tenora publiku oduševljavaju arijama, kanconama i evergreneema u sastavu Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Pecotić i Filip Hozjak. U još starom sastavu, čakovečku publiku očarali su svojim nastupom na najpoznatijoj manifestaciji Porcijunkulovo 2018. godine. Osim toga, u blagdanskom duhu, Filip je nastupio kao novi tenor pred međimurskom publikom na Božićnom koncertu zbora Josip Vrhovski u Nedelišću.

Zanimljivo je kako je lirski tenor Filip, inače član Zbora HNK-a u Osijeku postao dio dalmatinske ekipe. Razgovarali smo s Filipom o njegovim prvim nastupima s 4 Tenora, poput glavnog zagrebačkog dočeka Nove godine, te kako gradi svoju pjevačku karijeru na zavidnoj razini.

Ukratko se predstavi, kako je počela tvoja pjevačka karijera?

Imam 28 godina, a završio sam opću gimnaziju u Prelogu.  Nakon toga sam upisao pjevanje na glazbenoj akademiji, diplomirao 2016. godine u klasi profesora Berislava Jerkovića, trenutno radim u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, a od nedavno član sastava 4 Tenora.

Od kad pjevaš? Što ono za tebe predstavlja?

Pjevam od malih nogu, točnije vrtićkih dana. Krenulo je sa festivalima na Ljetnim noćima grada Preloga, zatim Međimurska popevka, pa MEF kao i festival Kre Mure i Drave. Vjerujem da većina ljudi ne može zamisliti život bez glazbe, a kad vam je to još i profesija onda vam život ne može biti ljepši.

Gdje si brusio svoj talent, od kad si u osječkom HNK-u?

Sve je počelo upisom pripremnog razreda u glazbenoj školi u Varaždinu kod profesorice Blanke Tkalčić. Nakon godinu dana okušao sam svoju sreću na prijemnom ispitu u Grazu, no nažalost nisam uspio položiti ispit. Nisam klonuo duhom, već sam se za pola godine ponovo prijavio i ovaj puta prošao. Nakon godinu dana odlučio sam se vratiti u Hrvatsku, te sam školovanje nastavio na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u klasi profesora Berislava Jerkovića gdje sam i diplomirao 2016. godine. Nije prošlo ni tjedan dana od diplome, a već je stigao poziv iz Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka čiji sam i danas član. Ovo mi je treća kazališna sezona tamo i mogu reći da sam zaista sretan ulogama koje sam tamo ostvario.

Nedavno si primio vrlo impresivan poziv- postao si četvrti Tenor! Kako si primio tu vijest, te kako dišeš kao novi član?

Da, sve se odvijalo vrlo brzo. Stigao je poziv i sjećam se da sam drhtao od sreće i uzbuđenja. Jedan od razloga je bio taj što sam pričao sa Đanijem Stipaničevim, kazališnim uzorom, a drugi razlog je bio nedavni posjet njihovom koncertu u Čakovcu za vrijeme Porcijunkulova gdje sam razmišljao o tome kako bih ja volio biti na njihovom mjestu i imati takav sastav.

Danas, tri mjeseca kasnije, mogu potvrditi da mi je to definitivno promijenilo život. Dobio sam nove prijatelje, novu obitelj, nove mentore i na tome sam im beskrajno zahvalan. Zaista smo jako povezani, svakodnevno smo u kontaktu i mislim da se ta povezanost osjeti i na našim koncertima što je vrlo bitan faktor.

Što radiš u slobodno vrijeme?

Uhhh, ima tu svega! Slobodno vrijeme koristim za odmor, putovanja, prijatelje. Veliki sam gurman, pa zato koristim svaku priliku da odem u neki restoran. Sport je također neizostavni dio mog života, tako da često s prijateljima igram nogomet ili odbojku na pijesku. A kad god se vratim u rodni kraj, onda se okupi društvo pa kartamo belu.

Koji su ti ciljevi u bliskoj budućnosti?

Ciljeva i planova je zaista puno. Uskoro ćemo predstaviti novu pjesmu, u pripremi su koncerti u Šibeniku i Dubrovniku, te veliki koncert povodom Valentinova u Cankarjevom domu u Ljubljani sa kojim otvaramo slovensko tržište.

Poruka za kraj po želji!

Želio bih iskoristiti priliku i čestitati svim čitateljima Međimurskih novina sretnu i uspješnu novu 2019. godinu.

Foto: Igor Kelčec, Dario Horvat, Borna Grunbaum, Igor Dugandžić Cigo

Ostavi komentar