Inicijativa Ovršni ustanak sastaje se sa županom Posavcem

Ovršni ustanak Čakovec
Ispred zgrade čakovečke FINE Inicijativa je 29. ožujka održala akciju

Međimurski župan Matija Posavec pozvao je Danijela Galovića i predstavnike inicijative Ovršni ustanak na sastanak koji će se održati u Čakovicu 19. travnja s početkom u 8 sati.

>> ČAKOVEC: Aktivisti inicijative Ovršni ustanak Međimurje zapalili svijeće pred zgradom FINE

Danijel Galović je povodom ove suradnje izjavio: “Radujemo se ovoj suradnji koja će nadamo se trasirati put kojim trebaju ići i drugi župani, gradonačelnici kao i načelnici koji imaju senzibilitet za građane i koji su spremni aktivno sudjelovati u pronalaženju izlaska iz situacije u kojoj su se našli blokirani zbog ovakvog Ovršnog zakona i forsiranja politike niskih plaća i mirovina. Smanjenjem troškova lokalne samouprave i državne uprave, kao i politika viših plaća za obične građane je neizostavni put borbe za blokirane građane i za zaustavljanje iseljavanja iz Hrvatske.”

Inicijativa Ovršni ustanak će doći s konkrenim prijedlozima što se treba učiniti za blokirane za nacionalnoj kao i na lokalnoj razini, tj. u Međimurju. Ti prijedlozi će sadražvati one elemente za koje se inače kao inicijativa zalažu, a tiču se izlaska iz dužničkog ropstva blokiranih građana i pravnih subjekata, kao i ideja kako bi trebao izgledati novi Ovršni zakon koji ne kreira dužničko ropstvo i ne dovodi građane u bezizlaznu situaciju zbog koje posežu za samoubojstvom i donose odluku o bijegu iz Hrvatske.

– U te korake ubrajamo deblokadu računa za sve pravne i fizičke osobe i moratorij na provedbu ovrha do donošenja novog ovršnog zakona kako bi građani imali jedan predah. Za to vrijeme postojala bi mogućnost nagodbe između vjerovnika i dužnika koja bi bila poticajna i za jedne i za druge, jer će prema našem prijedlogu vjerovnici morati snositi dio rizika kod nemogućnosti naplate potraživanja. Tu su i prijedlozi na lokalnoj razini gdje se može kroz otpis dijela potraživanja prema komunalnim poduzećima pod ingerencijom gradova u Međimurskoj županiji, kao i same županije, pa reprogrami dugovanja i socijalni programi kojima se može građanima i blokiranim pravnim subjektima olakšati sadašnja situacija kako bi ih se uključilo gospodarske procese koji su zbog blokada sada zamrznuti – objašnjenje je iz inicijative Ovršni ustanak.

Ostavi komentar