Imendan danas slave Viktor, Davorka, Darinka, Julije i Damjan

Prema katoličkom kalendaru 12. travnja imendan slave Viktor, Davorka, Darinka, Julije i Damjan. Svima koji slave želimo sretan imendan!

Ime Viktor je latinskog porijekla. Ime je nastalo od imenice victor što znači pobjednik. Ženski oblici imena su Viktorija i Viktoria. Skraćeni oblik je Vice, Vicko.

Davorka je žensko ime staroslavenskog porijekla. Značenje dolazi od starog uzvika čuđenja, radosti, prijetnje i žalosti. Ovo je također ime staroslavenskog boga rata. Ženski je oblik imena Davor. Drugi oblici su Davorko, Davorin, Davorjanka.

Darinka je žensko ime koje je domaća narodna tvorevina. Nastalo je od pridjeva darovan, u ovom smislu poklonjena od Boga. Muški oblik ovog imena je Darinko. Drugi oblik ovog imena je Darovan, Darina, Darin.

Julije je muško ime grčkoga porijekla, a potječe iz grčkog Ioulianos, latinskog Julianus u značenju blistav. Obiteljsko je ime poznate rimske patricijske kuće iz koje je bio i slavni Cezar. Ženski oblik ovog imena je Julija. Drugi oblici ovog imena su Jula, Julijana, Jula, Julka, Julijan, Juliana, Julijanka, Juca i Đulijana.

Damjan je muško ime a dolazi od latinskog oblika Damianus. Izvorno je to grčko ime Damjanós, korijen mu je glagol damázo, a znači krotim, prisiljavam, pobjeđujem. Ženski oblik ovog imena je Damjana. Drugi oblici ovog imena su Damnjan, Damjanka, Damljan, Damnjanka.

 

Izvor: Knjiga imena

Ostavi komentar