15 C
Čakovec
Četvrtak, 31 kolovoza, 2023

Vješti učenici III. OŠ Čakovec izradili svoje prve posude na lončarskom kolu

Nesebičnost gospođe Đurđice Horvat, nositeljice vještina zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske Tradicijskog lončarstva na području sjeverozapadne Hrvatske, uljepšalo je školske jesenske dane učenicima 2.a, III. OŠ Čakovec.

Kao česti gosti Muzeja Međimurja Čakovec veoma su se rado odazvali na interaktivnu radionicu rada na lončarskom kolu. Radionica je održana u sklopu Dana europske baštine.

Primijetiti osobitosti oblikovanja glinom, istražiti različite oblike modeliranja: gnječenje, izvlačenje, prošupljivanje, udubljivanje, dodavanje, građenje, oduzimanje gline, koordinirati rad ruku za vrijeme oblikovanja gline te slušanje uputa voditeljice radionice bio je zadatak „malih lončara“.

Sve to dio je ishoda Kurikuluma Likovne kulture u 2. razredu osnovne škole. Spretno uz trud i strpljenje oblikovali su svoju prvu posudu na lončarskom kolu što je izazvalo posebno zadovoljstvo i učenika i razrednice Zdenka Novak.

Sat Likovne kulture realiziran je, ali u posebnom ozračju muzejskog prostora i sigurno će se pamtiti veoma dugo. Uz podršku roditelja prekrasni radovi prevezeni su u prostore škole na sušenje.

Uz pomoć učiteljice Likovne kulture, Petre Sokač Debelec ispeći će se u školskoj peći za glinu. Vrhunac svega bit će oslikavanje posuda koje će krasiti učeničke obiteljske prostore. 2.a od srca zahvaljuje gospođi Đurđici Horvat i kustosici Ines Virč na nezaboravnom satu! (zn)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE