Iako slijepa, Lana Toplek sjajno svira klavir i željela bi pjevati kao njezin idol Mia Dimšić!

Lana Toplek u društvu svojih mlađih sestri Simone i Tiffany te mame Maje
Lana Toplek u društvu svojih mlađih sestri Simone i Tiffany te mame Maje

Odlična je učenica 6. razreda Osnovne škole Strahoninec, vesela, nasmijana, voli pjevati i svira klavir. Rođena je sa stopostotnom sljepoćom koja joj bez obzira na sve nije hendikep, već daje samo dodatan poticaj za daljnji rad i napredak.

Ona je 12-godišnja Lana Toplek u čijem društvu nikad nije dosadno, jer njezin zarazan smijeh i znatiželja rastapa sva srca.

Zajedno sa svojim mlađim sestrama, Simonom Toplek (11) i Tiffany Vidović (5), primjerice zabava uz karaoke uvijek je nešto posebno. Uz njih je uvijek majka Maju Horvat koja je angažirana u svim segmentima njezina života.

Od najranije dobi, već s dvije godine uključena je u rehabilitacijski program Mali dom u Zagrebu u okviru rane intervencije. S tri godine uključena je u program Dječjeg vrtića Tikvice u Strahonincu uz pratnju edukacijskih rehabilitatora Udruge slijepih Međimurske županije. Uz sve to polazila je program za predškolce svaki tjedan gdje je učila pisati na Brajevom stroju, čitati, crtati na folijama za slijepe. Koristila je puno taktilnog i zvučnog materijala, a neke je igračke, koje proizvode zvukove, izradila zajedno s majkom Majom Horvat.

– Učili smo gledati dodirima, opisima, zvukovima, a učimo još i danas. Lana koristi udžbenike na Brajevom pismu i stroju, ima elektroničku bilježnicu ‘Pronto’, govorno računalo na kojem uvježbava brzinu pisanja s kojom će pohađati sedmi razred, govori mama Maja.

Ljubav prema sviranju i pjevanju razvijala je od malena, još od četvrte godine kad je prvi put sama skladala pjesmicu koja se simbolično zove ‘Lana svira pjesmicu’. Za svaki rođendanski poklon uvijek je poželjela ‘svirek’ ili klavir, a danas joj se ta želja i ispunila jer će pod bor dobiti zidni pijano.

Zajedno sa sestrom Simonom pjeva u školskom zboru, a privatne sate klavira i pjevanja prakticira u Studiju Žerjav dva puta tjedno. Uz sve školske i rehabilitacijske programe kod kuće i nema previše vremena za vježbanje, možda nešto intenzivnije pred same nastupe.

Nastupala je na 65. obljetnici Udruge slijepih i na humanitarnom koncertu u Katoličkom domu gdje se predstavila sa svojim najdražim pjesmama od Mije Dimšić i Celine Dion, jer pjesme pjeva na hrvatskom i engleskom jeziku.

– Od Lanina rođenja i suočavanja s njenim dijagnozama sve svoje vrijeme sam posvetila njoj i rehabilitaciji. Bilo je puno uspona i padova, ali sve smo prošli zajedno s obitelji, prijateljima, rehabilitatorima, učiteljima, asistentima i Udrugom slijepih Međimurske županije. Danas mogu reći da se trud isplatio jer smo radili kao veliki tim, a napredak se vidi iz dana u dan – poručila je za kraj mama Maja Horvat.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar