HUMANA NOVA: 3 posto odjeće završi u dućanu rabljene robe

Ivan Božić
Ivan Božić

Socijalna zadruga Humana Nova čije je sjedište u Čakovcu do sada je reciklirala 2000 tona tekstila i odjeće. Temeljem godišnjih analiza i praćenja prikupljene odjeće, godišnje se povećava u prosjeku od nekih 10 do 15%, rekao nam je direktor Humana Nove Ivan Božić. 

– Stižu nam razni odjevni predmeti, tekstilni predmeti, ostaci od krojenja, cipele, torbe, jastuci punjeni perjem i spužvom. Procesom sortiranja došli smo do saznanja da je nažalost više od 90% tekstila neupotrebljivo i nije primjereno za daljnju upotrebu, već isključivo za reciklažu. Oko 5% ukupne sakupljene količine su pamučni materijali koje režemo u industrijske krpe i plasiramo natrag na tržište. Tekstil i odjeća koju sakupljamo moraju biti čisti i suh te ne smije sadržavati kožne odjevne predmete, a ne primamo jastuke punjene perjem i spužvom, torbe, madrace i cipele, kaže direktor Humana Nove. 

U njihove kontejnere na adresu dolazi i kvalitetna roba koju nije potrebno baciti. Božić pojašnjava kako od ukupno prikupljenih količina, takve odjeće je maksimalno 3% od ukupne količine, ista se odvaja i prodaje u Second hand shopu u Čakovcu po cijeni 30 kuna po kilogramu. Dio ide kao donacija prema raznim udrugama, obiteljima ili pojedincima.  

Nažalost sve je manje kontejnera na području Međimurja zbog učestalih provala i devastacija te velikih nereda oko kontejnera, kaže Božić. 

– Prikupljanje odjeće prakticiramo uglavnom na lokaciji Humane Nova Čakovec na adresi Mihovljanska 89, Čakovec te u suradnji s komunalnim poduzećima i općinama. U sklopu zelenih čistki prikupljamo rabljenu odjeću, a tu se priključuju i škole povodom Dana planete Zemlje, zaključuje.

Ostavi komentar