Hrvatsko kulturno društvo Pomurje preselilo u nove prostore

Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave se preselilo u nove prostore u centru Lendave.

Međimurska županija je o tome poslala priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti.

Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave osnovano je 2005. godine sa ciljem povezivanja međimuraca koji žive u pograničnom prostoru Republike Slovenije, te očuvanju tradicije, kulture, jezika i običaja svog zavičaja. To pokazuju nizom organizacije kulturnih događanja i priredbi, a u okviru svog djelovanja imaju tamburaške, folklorne, novinarske i mnoge druge sekcije. Osnovni cilj HKD Pomurje čiji je predsjednik Đanino Kutnjak jest očuvanje hrvatskog jezika i kulturnog identiteta. Svake godine društvo financijski pomaže i Međimurska županija. Nedavno se društvo preselilo u nove prostore u centru Lendave, pretvorivši ga u Hrvatski dom, jedini takve vrste u Sloveniji.

Ove godine, HKD Pomurje krenulo je u novi projekt razvoja Hrvatskog kulturnog turističkog centra „Zrinski“ u Lendavi s ciljem promicanja djelatnosti i očuvanju hrvatske kulturne baštine u susjednoj Sloveniji.

O tim, i drugim, temama održan je radni sastanak u Lendavi sa županom Občine Lendava, Antonom Balažekom, na kojem su sudjelovali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, pročelnik UO za gospodarstvo Darko Radanović i viša stručna suradnica za europske poslove, regionalni razvoj i međunarodnu suradnju Marija Stanković.

Đanino Kutnjak, predsjednik HKD Pomurje zahvalio je županima Posavcu i Balažeku na susretu i potpori u promociji i realizaciji planova HKD Pomurje te naglasio: „Već dugi niz godina radimo na promociji turizma Međimurske županije i Občine Lendava, a osnivanjem HKTC Zrinski i vašom potporom, potvrda je međusobne sinergije i dobre suradnje. Ovo je nagrada za svih 200 članova i njihovih obitelji koji su najbolji ambasadori Međimurja, ali i Slovenije i stoga hvala Vam na tome“.

Župan Matija Posavec, istaknuo je kako je Međimurskoj županiji koja graniči sa Republikama  Slovenijom i Mađarskom, a u čijim pograničnim mjestima živi veliki broj Hrvata i Međimuraca, jedan od prioriteta povezivanje Hrvata u pograničnim područjima te očuvanje hrvatske kulture, tradicije i jezika. „Drago mi je što smo danas ovdje, zahvaljujem županu Balažeku što podupire HKD Pomurje, a ovom prilikom potpisat ćemo ugovor o donaciji koja će zasigurno pomoći u djelovanju samog društva, ali i u izgradnji Hrvatskog kulturnog turističkog centra Zrinski. I zato u okviru ove pomoći, dajemo i punu podršku Lendavi kao Europskoj prijestolnici kulture 2024. godine“.

Posavec je ujedno i rekao: „Međimurska županija dosad je financirala projekte za promicanje hrvatske, a posebno međimurske tradicije i kulture, dodijeljena su sredstva za škole učenja hrvatskog jezika u Mađarskoj i Sloveniji, za škole sviranja tamburaških instrumenata i međimurskih tradicionalnih popevki i za različite festivale u hrvatskim manjinskim samoupravama koje promoviranju međimursku tradiciju“.

Župan Anton Balažek, nadovezao se na Posavca te istaknuo kako izuzetno cijeni i poštuje HKD Pomurje te mu je drago što se Hrvatski kulturni dom u Lendavi na svakodnevnoj razini povećava. „Željeli bismo pokazati Europi da pokraj velikih urbanih sredina, Lendava nudi i društva poput HKD Pomurje s kojima se ponosi“. Župan Balažek obećao je pomoć u daljnoj izgradnji HKTC Zrinski te je zahvalio županu Posavcu i suradnicima na dolasku.

Ugovor o donaciji između Međimurske županije i Hrvatskog kulturnog društva Pomurje potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik HKD Pomurje Đanino Kutnjak.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE