Hrvatski državljani mogu ući u Hrvatsku na dan izbora bez testa na koronu ili potvrde

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potvrdilo je za RTL da će na dan lokalnih izbora, 16. svibnja, svi s hrvatskim državljanstvom moći ući u Hrvatsku bez ikakvih epidemioloških ograničenja. Poručuju kako se to odnosi na državljane Republike Hrvatske, bez obzira iz koje države dolaze.

– Dolazak u Republiku Hrvatsku iz trećih država u svrhu glasovanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj te će se na takve putnike primjenjivati iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19 – poručili su iz MUP-a.

Na te putnike se neće primjenjivati niti nadopuna “Odluke o privremenoj zabrani” koja je donesena 30. travnja, a u kojoj se navodi da se pandemijsko ograničavanje ulaska u Hrvatsku, koje u odluci iz ožujka nije bilo tempirano ograničenjem, izmjenama ograničava do 15. svibnja, dana uoči izbora.

– Ovom prilikom podsjećamo da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati. Ukoliko navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke – navode iz MUP-a i dodaju kako će jedine epidemiološke mjere koje će vrijediti za putnike iz trećih zemalja biti one koje se odnose i na građane Hrvatske.

Ostavi komentar