Hrvatska je na dnu EU po prosječnim mirovinama

Prema Eurostatu, starosne mirovine diljem Europe značajno se razlikuju u nominalnim iznosima i standardima kupovne moći (PPS).

Da bi pojednostavio podatke, Euronews Business je godišnje mirovinske prihode pretvorio u mjesečne iznose dijeleći ih s 12 mjeseci.

Godine 2021., prosječni bruto mjesečni trošak starosne mirovine unutar EU značajno je varirao, od čak 2.575 eura u Luksemburgu do samo 226 eura u Bugarskoj, dok je prosjek EU-a iznosio 1.224 eura. Usporedbe radi, to je negdje kao prosječna hrvatska plaća. Prema posljednjim podacima DZS-a, prosječna hrvatska plaća iznosi 1326 eura.

Uključujući širi Europski slobodni trgovinski prostor (EFTA) i zemlje kandidate za članstvo u EU, Island je prijavio najviši prosjek od 2.762 eura, dok je Albanija imala najniži od 131 eura.

Starosna mirovina po korisniku premašila je prosjek EU-a u svim zemljama Velike četvorke EU-a. Italija je prijavila najvišu mirovinu od 1.561 eura, dok su Francuska, Španjolska i Njemačka imale gotovo identične iznose, svaka oko 1.450 eura.

Nordijske zemlje također su se dobro pokazale, s prosječnim starosnim mirovinama iznad onih Velike četvorke.

Što se tiče Hrvatske, na dnu smo u EU. Hrvatska prosječna mirovina iznosi 388 eura, bolji smo od Slovačke za dva eura, a daleko je najgora Bugarska s 226 eura prosječne mirovine.

Ako gledamo zemlje koje nisu u EU, iza Hrvatske stoje Crna Gora, Srbija, Turska, BiH i Albanija.

Najniže rangiranih sedam mjesta drže balkanske zemlje, među kojima je i Hrvatska. Prosječna potrošnja na starosne mirovine u Luksemburgu bila je gotovo 11 puta veća od one u Bugarskoj, ističući značajne razlike. Čak i isključujući Luksemburg kao iznimku, prosjek EU-a i dalje je bio gotovo šest puta veći od onog zabilježenog u Bugarskoj.

Neke od tih razlika u mirovinama mogu se pripisati različitim razinama cijena među državama članicama EU jer Eurostat napominje da se ukupni troškovi života značajno razlikuju diljem regije.

Izvor: Nacional.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE