18.3 C
Čakovec
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

HOĆE LI VELIKI požar napokon ubrzati problem napuštenog skladišta Međimurjepleta u Prelogu?!

Veliki požar koji je izbio u subotu navečer na napuštenom skladištu Međimurjepleta u Prelogu, ponovno je aktualizirao problem tog prostora koji se nalazi u samom središtu Grada. Radi se o površini od oko 2000 kvadrata sa starom zgradom u kojoj su se prije dvadesetak i više godina skladištili predmeti izrađeni od šibe. I ne samo to, tu je bila i svojevrsna šivaona gdje su se “oblačile” košare za rublje, pletene košarice i slično. U košaračiji, kako su kompleks zvali Priločanci, mogli su se čak kupiti i suveniri, odnosno predmeti iz kućne radinosti poput ukrasnih opletenih boca i bočica.

Skladište je potom preseljeno u Donji Vidovec, a teren stoji prepušten zubu vremena u očekivanju boljih dana.

Prelog želi parcelu za proširenje parka

Teren je dakle u samom središtu Grada, iza tamošnjeg Doma kulture i malog, obnovljenog parka koji je najpoznatiji po preseljenju spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata.

U prostornom planu Preloga, cijeli taj prostor predviđen je za park, odnosno Grad želi kupiti taj prostor i dati mu novi smisao i dodatni sadržaj.

– Nije tajna da smo zainteresirani za taj prostor, rekao nam je gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Želimo taj prostor kako bi proširili postojeći park, ali i kako bi napravili prostorije za naše udruge kojih ima puno te prostor za gradsku knjižnicu i čitaonicu.

Sadašnji prostore koje koriste udruge, kaže premali su i nisu u vlasništvu Grada. Isto je tako prostor knjižnice i čitaonice neadekvatan, a i Grad zaslužuje primjereniju Knjižnicu.

 – Postojeće skladište Međimurjepleta bilo bi nam sasvim dovoljno za te namjene. Njenu obnovu i sanaciju kandidirali bi prema MInistarstvu zaštite i okoliša koje za takve namjenu daje i do 80% potrebnih sredstava. 

Plan je bio kupljenu zgradu, adaptirati, obnoviti, uložiti u energetsku učinkovitost….

S druge strane, kada bi zgradu srušili i krenuli u gradnju iznova, sve bi morali sami financirati.

Pregovori o kupnji Zgrade s vlasnikom Međimurjepletom traju već duže vrijeme i kada se činilo da su se obje strane, napokon, suglasile, izbio je požar i sve uvelike promijenio.

Zgrada je za rušenje?

 – Pregovori su se zaustavili na nekih 150.000 eura, ističe gradonačelnik Kolarek. Sada se stvar promijenila i morat ćemo ponovno sjesti za stol.

Bez obzira na novonastale okolnosti Grad i dalje želi taj prostor i namjerava ga kupiti.

Plan o kupnji i pregovorima potvrdila nam je i Nikolina Babić iz Međimurjepleta.

 – Pregovori o kupnji traju i dalje te se čeka konačna Odluka. Naravno, požar je donekle promijenio sam tijek dogovora pa ćemo vidjeti što će na kraju ispasti, istakla je Nikolina Babić.

Prema njenim riječima, još se ne zna što će biti s nagorjelom zgradom jer će o svemu, najvjerovatnije odlučiti sam Grad Prelog.

Podsjetimo, veliki požar na zgradi bivšeg skladišta Međimurjepleta izbio je u subotu oko 21 sat. Vatrena buktinja ubrzo se rasplamsala i gutala je krovište svom silinom. No, zahvaljujući pravovremenoj intervenciji pripadnika JVP te članova DVD Prelog, Cirkovljan i Donji Kraljevec spriječeno je njeno širenje na susjedne objekte. 

Zajedničkim snagama požar u kojem je izgorjelo krovište skladišta dimenzije 60 puta 10 metara, ubrzo je lokaliziran bez ikakvih problema po pitanju ljudskih žrtava. Prema odštetnom zahtjevu, nastala materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća kuna.

 – Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su dva djeteta na drvenom podu tavana palili razne papire koje su potom samo djelomično pogasili i bez da su se uvjerili je li vatra u potpunosti ugašena, izašli su iz skladišta. Nakon toga vatra se razbuktala i proširila na krovište objekta – izvijestila je PU međimurska. Nadležnom državnom odvjetništvu za mladež dostavit će se posebno izvješće zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,673FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE