Hoće li dolazak Lidla zagušiti promet u novoj stambenoj zoni na Sajmištu?

Liedl Čakovec
Zbog Liedla mijenjana namjena stambene u poslovnu zonu u Čakovcu

Velik dio sjednice čakovečkog Gradskog vijeća u četvrtak bio je posvećen izmjenama i dopunama prostornih planova na području Grada, pri čemu su izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja II. etape Sajmišta i zone male privrede u Ivanovcu izazvale primjedbe i raspravu od strane vijećnika.

Aleksandar Makovec vijećnik HDZ-a kazao je da je neprihvatljivo da se izmjena planova rade nakon što kupci kupe zemljište. Tako se na Sajmištu za izmjene iz stambene i poslovnu zonu rade u interesu Lidla. Makovec je kazao da je time potencijalno izigrana konkurencija, jer da su prilikom prodaje zemljišta znali da će ovdje biti moguća i poslovna, a ne samo stambena izgradnja moguće bi bilo više interesenata za prodaju.

Uz to upozorio je da će i zbog gradnje ovog trgovačkog centra u toj stambenoj zoni doći do prometnog zagušenja i da je Lidl već na sličan način ušao u jednu drugu stambenu zonu gdje zbog ograničenog broja parkirališta izaziva prometno zagušenje: – Takvom trgovačkom centu mjesto je na rubu grada, gdje je moguće urediti dovoljan broj parkirališta i gdje se ne stvaraju dodatna prometna zagušenja, poručio je vijećnik HDZ-a.

Stjepan Kovač je kazao da je politika Lidla da ne kupuje zemljište direktno, već su ga kupili od drugih vlasnika, na što je Makovec odgovorio da i Grad jednako kao i Lidl mora imati svoj način rada i da postoje granice preko kojih se ne prelaziti.

Vijećnik SDP-a Ivica Perhoč uključio se u polemiku oko koncepcije prodaje zemljišta i dodao da bi problem za grad bio još veći da prodaju prilagođava unaprijed dogovorenom kupcu. Naime, Lidl je gradsko zemljište kupio iz druge ruke i nakon toga zatražio izmjenu u poslovnu namjenu.

Drugu kako je kazao načelnu primjedbu, Aleksandar Makovec je uputio na prostorne izmjene zone male privrede Ivanovec. Kazao je da je tamo nastala gužva u zoni, pa bi izmjenama i dopunama trebalo prići cjelovito, kako bi se odredile parcele za buduće investitore i uredila obilaznica Ivanovca i radi olakšanog prometa za poduzetnika i radi prava građana na svoj mir.

Stjepan Kovač je kazao je problem zone u Ivanovcu naslijeđen te da će se izmjenama riješiti infrastruktura i predviđena crta za zaobilaznicu.

 

Ostavi komentar