15.3 C
Čakovec
Utorak, 21 ožujka, 2023

GRIPA stigla i u Međimurje: Do sada potvrđeno 5 slučajeva

– Srećom bez većih komplikacija, tako da nijedan slučaj nije zahtijevao  bolničko liječenje, kazala nam je epidemiologinja dr. Lidija Vrbanec Megla iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Veća pojavnost gripe očekuje se s povratkom djece u škole, nakon blagdana. U Hrvatskoj je do sada, obrađenim podacima, 628 osoba oboljelo od gripe, od čega je 14 završilo na intenzivnom liječenju.

Interes za cijepljenje protiv gripe ove sezone bio je veći nego prošle. Tada je za potrebe Međimurske županije nabavljeno 9800 doza cjepiva, a zbog porasta interesa za ovogodišnju sezonu gripe u Međimurskoj županiji nabavljeno je 11.500 doza. Od toga je svega osam doza ostalo neiskorišteno. Tako pojedinci još mogu iskoristiti priliku da se cijepe.

– Interes za cijepljenje protiv gripe ponovno se povećava nakon znatnog pada prije nekoliko godina kada su se u javnosti pojavile kontroverze oko cjepiva. Prije toga u Međimurskoj županiji cijepilo se oko 17.000 ljudi, kazala je naša sugovornica.

Dodala je da veća procijepljenost pokazuje manji broj slučajeva gripe i manje težih slučajeva s teškim komplikacijama što je vidljivo i po nacionalnim podacima na većem uzorku. U Nacionalnom laboratoriju za influenzu u potvrđenim slučajevima izoliran je virus gripe tip A, popularno nazvano svinjskom gripom koji je sadržan u ovogodišnjem cjepivu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,037FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE