Gradsko vijeće Čakovca odlučilo o pokretanju izmjena GUP-a vezano uz preseljenje teniskih terena

Teniski tereni Punčeca preslili bi se kod bazena u Čakovcu, Ilustracija

Gradsko vijeće donijelo Odluku o pokretanju izmjena GUP-a vezano uz preseljenje teniskih terena, priopćio je Grad Čakovec.

Priopćenje u nastavku donosimo u cijelosti.

Najviše pozornosti javnosti i rasprave vijećnika na 5. sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca održanoj u četvrtak, izazvala je 12. točka dnevnog reda, odnosno Donošenje Odluke o izradi VII. Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Čakovca.

Riječ o prenamjeni prostora dijela sadašnjeg teniskog igrališta koje koristi Teniski klub „Franjo Punčec“ iz Čakovca te otvorenog rukometnog igrališta kod Macanovog doma.

Obrazlažući prijedlog za pokretanje postupka o izmjeni Generalnog urbanističkog plana, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, rekao je da su iz Teniskog kluba „Franjo Punčec“ kod njega nedavno došli s prijedlogom o izgradnji teniske dvorane i teniskog parka u Čakovcu. Naime, riječ je najboljem teniskom klubu u Hrvatskoj, a sadašnji prostor im ne omogućuje daljnji razvoj. Infrastruktura oko objekta prilikom održavanja turnira je preopterećena, balon koji tijekom zime postavljaju na terenima ne odgovara ekološkim propisima pa se u njemu tijekom zimskih mjeseci ne mogu održavati teniski turniri. Njihov prijedlog je izgradnja teniskog centra pored Gradskih bazena „Marija Ružić“, na lokaciji koja je prije dva desetljeća GUP za to i predviđena. Tamo bi se izgradila montažna dvorana te uredila vanjska igrališta. U okruženju je sva potrebna sportska infrastruktura, a izgradnjom dvorane u Čakovcu bi se mogli održavati i međunarodni zimski teniski turniri.

Vlasnik obiju prostora je Grad Čakovec, a novac za gradnju teniskog centra namaknuo bi se prodajom dijela zemljišta na kojem danas koristi Teniski klub. Usvajanje ove točke, kako je objasnio gradonačelnik, ne znači da će se u konačnici to i dogoditi, već omogućava pokretanje široke javne rasprave u koju bi se pored građana, uključile i strukovne udruge, sportaši te svi zainteresirani. Kako je rekao, u prodaju bi, i to za stambeno-poslovnu namjenu išao dio zemljišta uz Planinarski put gdje se nalazi šest terena, a eventualna građevina koja bi tamo niknula zauzela bi dio te parcele. Na preostalom dijelu prostora uredio bi se park, dječje igralište, dva teniska terena imala bi rekreacijsku namjenu, a u objektu u kojem se nalazi uprava kluba uredio bi se Muzej Franje Punčeca i međimurskog tenisa.

Također, kako je napomenuo gradonačelnik, ukoliko bi ovaj prijedlog prošao javnu raspravu, navedeni prostor bi se prodao javnom dražbom onom koji ponudi najviše, a Teniski klub „Franjo Punčec“ postojeće trene nastavio bi koristiti sve dok se u potpunosti ne izgrade novi.

Sličan model gradonačelnik je predložio i za širi prostor Macanovog doma. Naime, lanac gotove hrane „McDonalds“, zainteresiran je za otvaranje restorana u središtu Čakovca i to na prostoru u Ulici Ivana Gorana Kovačića u Čakovcu, gdje se nalazi otvoreno rukometno igralište. U slučaju prodaje tog zemljišta, tako dobiven novac utrošio bi se u uređenje Centra za djecu i mlade koji će se nalaziti u samom Macanovom domu.

Što se tiče uređenja Teniskog centa, gradski su vijećnici podržali tu ideju, no neki od njih nisu suglasni s predloženim modelom financiranja. Naime, smatraju da prodaja javnog prostora privatnom vlasniku nije dobra, jer Grad gubi prostor koji mogu koristiti svi građani. Također, neki smatraju da je taj prostor preizgrađen, jer je u posljednje vrijeme u susjedstvu niknulo nekoliko stambenih zgrada. Neki smatraju da se na toj lokaciji mora urediti park, čime bi se ispravila devastacija prostora nastala izgradnjom poslovnih zgrada u neposrednoj blizini, ponajprije Japa centra, ali i same zgrade teniskog kluba.

U sličnom smjeru išla je i rasprava oko Macanovog doma. Gradonačelnik je rekao da, bez obzira što netko mislio o „Mcdonaldsu“, riječ je o najvećem lancu tog tipa, koji u pravilu ne dolazi u gradove manje od 35 tisuća stanovnika, tako da je i to svojevrsni pokazatelj pozitivnog statusa koji Čakovec u Hrvatskoj ima. S druge strane, otvoreni rukometni teren kod Macanovog doma je betonski, vrlo se malo koristi, a rukomet se danas igra u zatvorenim dvoranama.

Također, nekoliko je puta naglasio da je riječ samo o stvaranju mogućnosti za otvaranje javne rasprave, što znači da se ovime u proceduru uključuju svi zainteresirani, a u konačnici se može dogoditi da od svega ne bude ništa. No, riječ je o modelu u kojem se prodajom prostora namiče novac za izgradnju javnih sadržaja od kojih korist imaju svi stanovnici Čakovca. Sportskim borilištima tog tipa nije mjesto u središtu grada, jer u stvari jedni drugima ograničavaju razvoj. Što pak se tiče tvrdnji da se bespovratno smanjuje javni prostor u korist privatnog, Kovač je rekao da će se druge površine na području Čakovca prostorno-planskim dokumentima odrediti kao javne.

Na kraju, prijedlog je usvojen sa 11 glasova za, 7 protiv i 2 suzdržana.

Ostavi komentar