Gradonačeniku Kovaču sva djeca moraju biti jednaka, a ne da dijeli vrtiće na naše i njihove

privatni vrtići
Ljubica Grašić, Ljubica Železnjak i GrozdanaŽagar

U srijedu, 23. listopada u prostorijama TIC-a u Čakovcu održana je konferencija za novinare na kojoj su  govorie predstavnice i osnivačice privatnih dječjih vrtića: Ljubica Grašić, Ljubica Železnjak i Grozdana Žagar. Ukazale su na razinu kvalitete rada s djecom u vrtićima na području grada Čakovca te istaknule da su svi dječji vrtići, bez obzira na osnivača, prema zakonskoj regulativi jednaki. Istakle su da sva djeca rane i predškolske dobi te njihovi roditelji/skrbnici zaslužuju jednaki tretman u vrtićima, ali i u javnom diskursu.

Dječji vrtići kojima su osnivači fizičke osobe, a koji djeluju na području grada Čakovca, djeluju pod istim zakonskim okvirom, u mnogim aspektima i iznad propisanih standarda, bogatstvom i raznolikošću te inovativnim programima, te su u izrazito nepovoljnom položaju s obzirom na sufinanciranje. Grad za svako dijete daje 560 kuna za sufinanciranje za boravak u vrtiću to je polovica od ekonomske cijene koju je odredio grad. Ali pored toga dječjim vrtićima kojima je osnivač, Grad financira i druge materijalne troškove, zbog čega je ekonomka cijena u tim ustanovama kad se obračunaju svi troškovi za oko tisuću kuna viša, prema raspoloživim podacima vidljivim iz javnih podataka proračuna, kazale su na konferenciji predstavnice osnivača privatnih vrtića . A vrtići kojima su osnivači fizičke osobe, taj dio moraju namaknuti kako znaju. Zbog toga je ekonomska cijena vrtića u privatnim ustanovama viša i roditeljima skuplja za stotitnjak kunama od cijene u vrtićima kojima je osnivač grad.

Evo što su sve iznijele na konferenciji za novinare:

– Odlukom o mjerilima za osiguranje sredstva za zadovoljavanje javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja objavljenoj u Službenom glasniku 1998. jasno je definirano da se pod jedankim uvijetima sufinancira ekonomska cijena smještaja djece u svim predškolskim ustanovama koje su obuhvačene u mrežu predškolskih ustanova na području Međimurske županije.Dječji vrtići kojima su osnivači fizičke osobe itekako doprinose gradskom proračunu i to kroz poreze, prireze zaposlenih, porez na dobit, najam prostora, održavanje objekata za javne potrebe grada itd. Grad Čakovec je prijatelj djece- ali očigledno nije prijatelj SVE djece.

Povodom izjave gradonačelnika Grada Čakovca na sjednici Gradskog vijeća održane 1. listopada 2019. iznesene su netočne informacije o radu vrtića na području Grada Čakovca, a kojima su osnivači fizičke osobe, što  u javnosti narušava njihov ugled te stvara dojam podjele vrtića na tzv. vaše i naše!

Naime, svi vrtići u Hrvatskoj rade prema istoj zakonskoj regulativi te moraju zadovoljiti uvjete prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, bez obzira na osnivača. Osim tog krovnog zakona, postoji cijeli niz propisa koji se moraju zadovoljiti. Oni uvjetuju sve procese rada dječjih vrtića – od samog osnivanja, stručnog kadra, zapošljavanja te svih ostalih materijalnih i nematerijalnih uvjeta. Regulative brojnih institucija, od državnih do lokalnih, prate kvalitetu i standard rada svih dječjih vrtića, bez obzira na osnivača.

Stoga izjava gradonačelnika da su neki vrtići loši, a da su ”njihovi” vrtići bolji, nije vjerodostojna. Ako govorimo o činjenicama, u dječjim vrtićima kojima su osnivači fizičke osobe, a koji djeluju na području grada Čakovca, možemo naglasiti nad standarde i kvalitetu rada daleko iznad one propisane.

Također, izjava gradonačelnika koja se odnosi na to da su neki vrtići bolji, a neki lošiji u opremi, ne stoji. U prilog tome govori činjenica da su tri vrtića koje danas predstavljamo, tijekom 2018. godine, iz EU fondova povukla više od 9 milijuna kuna. Trećina tog iznosa direktno je usmjerena na objekte koji djeluju na području grada Čakovca. Osim za edukaciju zaposlenika, verifikaciju novih programa te produljeni i poslijepodnevni rad vrtića, znatan dio ovih sredstava utrošen je upravo za poboljšanje materijalnih uvjeta i opreme u svim segmentima rada. Ovi projekti, nažalost,  nisu izrađeni u partnerstvu s gradom Čakovcem, već s drugim JLS-ovima, no bez obzira na to, upravo djeca grada Čakovca kroz te projekte imaju brojne benefite.

Što se tiče naše profesionalne suradnje sa svim ostalim dječjim vrtićima, pa i onima kojima je osnivač grad Čakovec, već godinama surađujemo, posjećujemo zajedničke seminare i edukacije, međusobno se uvažavamo, poštujemo i držimo do digniteta struke. Nikada se nismo dijelili u tom smislu na vaše i naše. Svima nam je u radu fokus dobrobit djece, i to djece grada Čakovca, koju svi dječji vrtići odgajaju za život u zajednici.

Stoga i ovom gradu, i gradonačelniku, sva djeca, polaznici svih dječjih vrtića, moraju biti jednaka, zaslužuju jednaki tretman u svakom pogledu, pa i sufinanciranju. Gradonačelnik se voli pohvaliti kako je grad prijatelj djece, no neka zaista bude prijatelj sve djece, bez podjela.

Pozivamo gradonačelnika da posjeti i naše dječje vrtiće, kako posjećuje i vrtiće kojima je grad Čakovec osnivač, da se uvjeri u kvalitetu i kompetentnost našeg rada te netočnost njegovih navoda iznesenih na zadnjoj sjednici. Uvijek smo otvoreni za suradnju te kroz svoj sadašnji i budući rad želimo moći očekivati uvažavanje gradonačelnika u javnim istupima barem u istoj mjeri u kojoj mi uvažavamo i poštujemo njega, poručile su predstavnice i osnivačice dječjih vrtića s područja grada Čakovca: Ljubica Grašić, Ljubica Železnjak i Grozdana Žagar

Ostavi komentar