Grad Mursko Središće dobio počasni naziv “Grad – prijatelj djece”

Grad - prijatelj djece Mursko Središće1

Mursko Središće je dobilo titulu Grad – prijatelj djece.

Iz Grada Mursko Središće o ovome je došlo priopćenje za medije koje prenosimo.

Krajem mjeseca listopada ove godine u gradu Mursko Središće boravila je prosudbena komisija kako bi utvrdila je li grad Mursko Središće ispunio uvjete za dobivanje prestižnog naziva Grad – prijatelj djece.

Središnji koordinacijski odbor kojeg čine predstavnici Saveza Društva „Naša djeca“ Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju kao neposredni organizatori dugoročnog društvenog i stručnog programa Gradovi i općine – prijatelji djece pod pokroviteljstvom Ureda Unicef-a za Hrvatsku na svojoj sjednici održanoj 13 studenog 2018. godine na temelju izvještaja Prosudbene komisije i provedene rasprave ustanovio je da je Grad Mursko Središće uspješno ostvario programske zahtjeve i propozicije ovoga programa, te je donio Odluku da se GRADU MURSKO SREDIŠĆE DODJELJUJE POČASNI NAZIV GRAD MURSKO SREDIŠĆE – GRAD PRIJATELJ DJECE.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Društva „Naša djeca“ Mursko Središće Ivana Maltarić, učenici 4. a razreda Osnovne škole Mursko Središće zajedno s učiteljicom Mirjanom Mošmondor, danas, 20. studenog 2018. godine, prisustvovali su svečanom proglašenju Gradova i općina prijatelja djece. Učenici 4 a. razreda Osnovne škole Mursko Središće predstavili su Grad rudara pjesmom, plesom i glumom, dok je gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak istaknuo kako se zahvaljuje svima na trudu te je naveo kako će se svi programi i akcije sigurno i nadalje ustrajno provoditi.

Ovaj počasni naziv je najviše javno društveno priznanje svima koji su u Gradu zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN o pravima djeteta za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu, za učinke koji unapređuju i uljepšavaju život djece.

Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine prijatelji djece Gradu Mursko Središće dodijelio je pohvalu za uspješno provedenu Naj akciju 2018. godine pod nazivom „Na Sljeme, na Sljeme“ kojom je poboljšan i uljepšan život djece.

Skraćeno Izvješće Grada Mursko Središće napisano od strane prosudbene komisije u čijem sastavu su bile dr. Mirjana Kolarek Karakaš, Tina Krznarić Jaković i Gordana Šoltić-Siladi dostavljamo u cijelosti:

Grad Mursko Središće najsjeverniji je grad u Hrvatskoj, ima 6725 stanovnika, od čega 1453 djece (21,61 posto). U sastavu grada Mursko Središe se nalazi i romsko naselje Sitnice, što predstavlja specifičnost Murskog Središće. Grad Mursko Središće je u 2017. godini izdvojio 23 posto izvornog proračuna za djecu i mlade. Kako Mursko Središće ima problem s nešto manje obrazovnim stanovništvom, ulaganje u obrazovanje kreće od vrtićke dobi. Sufinancira se trošak dječjih vrtića u visini od 60 posto, a u tijeku je i akcija „Svi u vrtić“ koja za cilj ima omogućavanje produljenog i poslijepodnevnog boravka djece u dječjim vrtićima na području grada.

Pohvalan je podatak da slijedom brojnih akcija kojima se motiviralo roditelje romske djece da upišu djecu u vrtić sva djeca iz romskog naselja pohađaju dječji vrtić. Riječ je o 35 djece koja su integrirana u grupe, a u vrtiću stječu radne navike i usavršavaju se u hrvatskom jeziku, što omogućuje da u osnovnu školu krenu s jednakim predznanjima kao i ostala djeca. Boravak djece u predškolskim ustanovama kako u dječjem vrtiću „Maslačak“ kojem je Grad osnivač, tako i u privatnom vrtiću „Pahuljica“ sufinancira s 60 posto iznosa od ekonomske cijene. Mursko Središće raznim mjerama pokušava potaknuti mlade građane na obrazovanje te sukladno financijskim mogućnostima izdvaja zamjetna sredstva za stipendije i olakšavanje pristupa visokom obrazovanju.

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) radi s djecom s prepoznatim teškoćama i pruža usluge poludnevnog boravka za djecu autističnog spektra te posjeduju licencu za provođenje programa integracije djece s teškoćama, temeljem koje su sklopili ugovore s praktički svim vrtićima na području županije. Održavaju redovite edukacije za odgajatelje i pomagače u dječjim vrtićima, a nakon toga pružaju i superviziju.

Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ imaju brojne sportske aktivnosti koje provode s djecom od najranije dobi. Društvo „Naša djeca“ nudi projekte i programe kako bi slobodno vrijeme djece bilo kvalitetno ispunjeno. Dječja igrališta pristupačna su djeci, izgrađena na sigurnim mjestima, zaštićena ogradom od prometnih opasnosti te opremljena antistresnim podlogama. Uz veliku sportsku dvoranu opremljeno je košarkaško igralište koje koristi Košarkaški klub „Rudar“ koji uključuje 30 djece.

Udruga Serjojnske mame i bebe Mursko Središće organizira niz radionica, projekata i humanitarnih akcija s ciljem poboljšanja kvalitete života djece i obitelji. Posebno se ističu organiziranjem stručnih skupova usmjerenih na podršku u roditeljstvu, a okupljaju roditelje i djecu od rođenja do mladosti. Planinarsko društvo „Bundek“ posebno se ističu po kvalitetnoj suradnji sa odgojno obrazovnim ustanovama s područja grada te za njih često organiziraju planinarenja. Rad udruga s djecom u Murskom Središću kvalitetan je te ga vode stručno educirane i kompetentne osobe uglavnom volonterski.
Mursko Središće usmjereno je na svako dijete s područja grada, uključuje obitelj u život grada, ali se i posebno ističu u izdvajanju za djecu. Zdrava okolina za odrastanje koja je ujedno i poticajna ali koja nudi djeci sve ono što je potrebno za rast i razvoj prisutna je u svakom kutku grada te stoga Mursko Središće zaslužuje postati Grad – prijatelj djece.

Foto: Grad Mursko Središće

Ostavi komentar