Gospodarska škola i Srednja škola Prelog među osam hrvatskih škola s Poveljom Erasmus+ za mobilnost

Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Prelog Povelja Erasmus plus za mobilnost1

Međimurska županija je jedina s dvije škole dobitnice Povelje Erasmus+ za mobilnost.

Županija je o ovome poslala priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti.

Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Prelog među osam su škola koje su jedine u Hrvatskoj dobile Povelju Erasmus+ za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

To Međimursku županiju čini jedinom županijom u kojoj se nalaze dvije škole dobitnice.

Tim povodom župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec upriličili su prijem za škole kako bi im čestitali i pružili daljnju potporu u radu.

Povelja Erasmus+ potiče institucije koje su uspješne u organiziranju kvalitetnih programa mobilnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju za učenike i djelatnike da dodatno razvijaju svoje strategije europske internacionalizacije.

U Gospodarskoj školi Čakovec od 2014. godine oko 500 učenika sudjelovalo je u programima mobilnosti preko kojih je ostvareno 2 milijuna odobrenih sredstava.

Škola je vrlo aktivna u provođenju nacionalnih i međunarodnih projekata u kojima sudjelujemo kao prijavitelj ili partner, a nositelj Povelje Erasmus+ smo još od 2015. godine. Škola je od ove godine postala i Erasmus+ ambasador u području obrazovanja i osposobljavanja, a time smo dobili ulogu promidžbe programa Erasmus+ te pružamo podršku korisnicima i prijaviteljima u obliku prezentacija, radionica i predstavljanjem primjera dobre prakse koja se provodi kod nas.“, rekao je ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko.

Začetnik ideje uključivanja u programe mobilnosti je profesor i projektni koordinator Vladimir Šoštarić koji je istaknuo da je želio da učenici steknu što više iskustva i novih vrijednosti kojima potom mogu obogatiti naš kraj i lokalnu zajednicu. Uz ravnatelja Vinka i profesora Šoštarića, na prijemu su iz Gospodarske škole Čakovec sudjelovali profesorica i projektna asistentica Vesna Stunković te učenice sudionice programa mobilnosti Lucija Pintarić i Dorotea Herman.

Srednja škola Prelog dobitnik je Povelje od listopada ove godine. Od 2014. do 2018. godine 120 učenika škole i 2 nastavnika obavljalo je dvotjednu praksu u Njemačkoj, Francuskoj, Latviji, Sloveniji i na Malti. Aktivnosti i uspjehe kroz programe mobilnosti predstavili su ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, profesorice i koordinatorice projekata Kristina Jančec i Jelena Škoda te učenici Melita Ružman i Kristian Kolar koji su sudjelovali na stručnoj praksi u Njemačkoj i Sloveniji. Učenici se vrate motivirani i zadovoljni, imaju priliku vidjeti što je kod nas bolje, a što se treba promijeniti, zaključili su ravnatelji i profesori.

Naši učenici vraćaju se puno sigurniji u svoje znanje, ruše barijere te se radi transfer znanja iz Europe u Međimurje. No svega toga ne bi bilo bez volje naših profesora i potpore Međimurske županije.“, naglasio je ravnatelj Gregur. Osim što učenici iz Gospodarske škole Čakovec i Srednje škole Prelog odlaze na razmjene u inozemstvo, škole organiziraju i stručnu praksu na području Međimurja u sklopu koje strani učenici dolaze u našu županiju. Cjelokupni proces način je na koji se razvijaju kompetencije te promiču kvalitete i vrijednosti Međimurske županije u inozemstvu te su škole pravi ambasadori Međimurja u svijetu.

Ostavi komentar