Gospodarska škola Čakovec: Pušten u rad pogon za izradu jabučnog soka

Gospodarska škola uređaji proizvodnja soka1

Čakovečka Gospodarska škola prva je u Hrvatskoj uspjela nabaviti tri uređaj za proizvodnju soka, što je dokaz da se na ovom području ulaže u poljoprivredu te se nastoji zainteresirati učenike za upis u obrazovne programe u poljoprivrednom smjeru.

Vodeći računa o podizanju kvalitete nastave, čakovečka Gospodarska škola sustavno oprema svoje kabinete suvremenom tehnologijom. Tako je ove godine nabavila pogon za izradu soka od jabuke vrijedan oko 584 tisuće kuna koji je danas i službeno pušten u rad.

Uz popratne radove, investicija je vrijedna oko 650 000 kuna. Sredstva su u velikom djelu osigurana putem natječaja Ministarstva poljoprivrede, a oko 200 000 kuna uloženo je i vlastitog novca.

Oprema se sastoji od uređaja za mljevenje i prešanje voća, raznih tankova, pasterizatora i punilice.

– Današnja poljoprivreda više nije područje za koje nije potrebno školovanje. Dapače, današnji poljoprivrednik mora imati široki spektar znanja u svim granama poljoprivrede. Novi kurikulum koji se uvodi u srednje škole pod nazivom agrotehničar je poljoprivredno zanimanje u kojem učenik dobiva znanje iz općeg područja poljoprivrede, a ima priliku kroz izbornost opredjeliti se za pojedinu granu poljoprivrede, te na taj način steći svojevrsnu “specijalizaciju” za pojedini područje – naglasio je tom prilikom ravnatelj, Renato Vinko.

Upravo je to i svrha ove nabave jer škola kroz školski voćnjak i vinograd učeniku pruža mogućnost stjecanja znanja i vještina u području uzgoju voća, a koristeći ovaj pogon učenik na praktičnom primjeru dolazi do gotovog proizvoda u voćarstvu.

Samim time, učenici su već i savladali prve korake u proizvodnji soka, kojeg će koristiti isključivo za vlastite potrebe, tijekom boravka na radu u voćnjaku, vinogradu ili u plastenicima. Kako su nam rekli, od kilograma jabuke, uspiju iscijediti oko 7 dcl soka.

(vv)

Ostavi komentar