Gardisti Zrinske garde Čakovec na 27. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurdu!

Gardisti Zrinske garde Čakovec sa pratnjom sudjelovali su na 27. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u sklopu 61. međunarodnog vojnog hodočašća u Lurdu, održanog od 14. do 21. svibnja ove godine pod geslom “Traži mir i za njim idi”. Hodočašće organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja.

Među 800 hrvatskih hodočasnika koje je predvodio vojni biskup mons. Jure Bogdan, dok je zapovjednik hodočašća bio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, bili su i pripadnici Zrinske garde. Ovaj puta sudjelovali su zapovjednik Davor Bratković, dozapovjednici Mladen Obadić i Hrvoje Goričanec te gardisti Dragutin Trstoglavec, Marijan Murković, Vanja Štebih, Mario Vrbanec i Nenad Štrek. Uz njih na hodočašću su bili i Karmen Goričanec te Dijana i Tomislav Vugrinec.

Hodočasnici su u Lurdu sudjelovali na euharistijskim slavljima, križnom putu i drugim programima, te paljenju zavjetnih svijeća među kojima i one Zrinske garde Čakovec za sve njezine članove i podupiratelje, kao i sve stanovnike Međimurja.

Pripadnici Zrinske garde i ove su godine bili neposredno uključeni u protokolarnim aktivnostima hodočašća što je velika čast i ujedno obveza, a posebni doprinos dali su na središnjem međunarodnom slavlju u podzemnoj bazilici sv. Pija X., gdje su nazočili predstavnici vojski i policija iz pedesetak država svijeta, kao i u večernjoj procesiji sa svijećama molivši za mir na svim kontinentima. Na putovanju posjetili su Avinjon i Carcasone u Francuskoj te Padovu u Italiji.

(Tekst: Bojan Kocijan, foto: Vanja Štebih)

Ostavi komentar