Franjo Cimerman (HDS): Koliko zaista Županija iz proračuna troši na plaće?

franjo cimerman
Franjo Cimerman (HDS) svojim pitanjem na Skupštini ukazao na gorući problem palijativne skrbi

Franju Cimerman vijećnik (HDS) u Županijskoj Skupštini  Međimrske županije je na zadnjoj sjednici na aktualnom satu postavio pitanje koliko zapravo Županija iz proračuna troši na plaće. Obratio se s pitanjem županu Matiji Posavcu.

– Na prošloj sjednici kod predstavljanja proračuna, rekli ste da Međimurska županija troši 10 posto izvornog proračuna na hladni pogon Županije. Podatak mi zvuči pogrešan, jer zadnji službeni podaci za obračun proračuna, onaj koji imamo za 2016. godinu, pokazuje da Međimurska županija samo na plaće zaposlenika troši između 8 i 9 milijuna kuna od 33 milijuna izvornog proračuna, odnosno u postotku čak 24,15 posto svojeg izvornog proračuna.

Primjerice susjedna Varaždinska županija uspijeva plaće zadržati na oko 20 posto, preciznije 20,89 posto prema zadnjim podacima – glasila je njegova konstatacija kao pitanje za župana Posavca.

Dodao je: – Ovo pitanje je važno jer Zakon o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi jasno propisuje da masa plaća ne smije prelaziti 20 posto izvornog proračuna. Prema tome pitam koji je od ovih podataka točan i je li Međimurska županija i dalje u suprotnosti sa zakonom – kazao je vijećnik Cimerman.

Župan Matija Posavec na sjednici mu je odgovorio: – Ne možete uspoređivati postotke po županijama kada nemate jednake parametre. Dakle, da obje županije trošimo 20% izvornog proračuna, kod nas bi to značilo 9 milijuna kuna, a u Varaždinskoj županiji duplo više zbog jednako toliko većeg izvornog prihoda proračuna te se ne radi ništa u suprotnosti sa zakonom.

Ostavi komentar