FRA TOMISLAV BOŽIĆEK donosi: Kako se pripremiti za Veliki tjedan kod kuće!

Draga braćo i sestre, dragi vjernici!

Nakon Cvjetnice ulazimo u Veliki ili Sveti tjedan. U Velikom tjednu osobito obilježavamo Sveto Trodnevlje: Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu. Vazmeno trodnevlje ove godine bit će drugačije nego prije. Sudjelovanje vjernika na misama i obredima nije moguće zbog sprječavanja bolesti. Da bi se bolje duhovno pripremili za ove svete dane nastojte u vaš svakodnevni ritam uključiti prijenose misnih slavlja, pripremu posebnog molitvenog prostora te pokušajte “ući u tišinu”, smanjivanjem količine svjetovne glazbe, društvenih mreža i vijesti.

VELIKI ČETVRTAK – Na veliki četvrtak prisjećamo se Isusova posljednje večere, kao i ustanovljenje euharistije i svetog reda. Na ovaj se dan inače u crkvama na simboličan način peru apostolima noge. Razmišljajte o načinima na koje možete provesti djela milosrđa u vaše živote. Savjetujem da se obred pranja nogu pokuša prenijeti u obitelji tako da oni koji su „najveći“ operu noge svima. Euharistija je služenje i time donosite euharistiju u vlastiti dom. Ono što se također obilježava na Veliki četvrtak je Getsemanska ura. To možemo učiniti i u našim domovima. Prisjetimo se Isusove samoće u ovome tjednu, napose prije muke. Ujedinite vašu samoću s njegovom u vrtu. Ako želite stvoriti posebnu atmosferu, možete ukoliko je lijepo vrijeme moliti vani, ili unijeti u molitveni prostor biljke koje posjedujete. Caritasove kutijice “ZRNCA DOBROTE” možete ostaviti ispred oltara i prikazati kao znak Vašega odricanja kroz korizmu.

VELIKI PETAK – Ovog dana se prisjećamo Isusove smrti na križu. Na Veliki petak, prema propisima postite i ne mrsite. Nastojte biti, ako je moguće u tišini od 12 do 15 sati. Oko 15 sati provodite vrijeme pred raspelom. U bogoslužju Velikog petka u središtu je Gospodinov križ. Obred ljubljenja križa neće biti moguće imati u crkvi pa preporučam vjernicima da u svojim domovima jednim cjelovom poljube križ, zahvalni što nas Bog tako i toliko ljubi da je odlučio sve nam dati, pa i vlastiti život. On raširenim rukama na križu ljubi sve nas. Zagrlimo i mi njega, a onda po njemu pokušajmo taj zagrljaj raširiti na sve druge kojima nas on šalje da budemo svjedoci njegove ljubavi. Također, možete moliti pobožnost križnoga puta.
VELIKA SUBOTA: Velika subota je dan Kristova počinka u grobu. Završeno je njegovo djelo spasenja i otkupljenja. Dođite u crkvu zahvaliti i pomoliti se. Na ovaj dan se mirno i puni nade pripremamo za Uskrs. Možete bojati pisanice, napisati čestitke i poslati najmilijima. Na Veliku subotu uvečer zapalite svijeću koja simbolizira Isusa Krista koji se potrošio iz ljubavi prema nama, ali nam je i osvijetlio put, zapalio i naše živote, naša svjetla. Uz svijeću u svojim obiteljima stavite neki simbolični znak koji će Vas podsjetiti na krštenje.

Želim svima vama da, i u ovim prilikama kakve jesu, doživite svijetlo i ljepotu Uskrsa, sa uskrsnućem novih nada, novih snaga i novih radosti. Posebno ovo želim svim bolesnim, svim umornim i opterećenim, svim obeshrabrenim i uplašenim. Isus nam svima poručuje: „Ne bojte se. Ja sam s vama”. Neka vam je sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs.

Ostavi komentar