FOTO: ZEUS iz Donje Dubrave obilježio s osnovnoškolcima Sat za planet Zemlju

Zaštitarsko-ekološka udruga „Senjar“ je obilježila protekle subote Sat za planet Zemlju ili Earth Hour u Donjoj Dubravi na Dravi . Edukativnim predavanjem u prostoru Međimurske lastavice te radionicom izrade brodica origami tehnikom i oslikavanja dravskih kamenčića, Zeusovci su podsjetili djecu i odrasle posjetitelje na važnost zaštite rijeke i očuvanja bioraznolikosti.

ZEUS Donja Dubrava (2)

Poučno predavanje o značaju akcije Sat za planet Zemlju, kao i o zaštiti prirodne rijeke Drave, nastajanju kamenčića na sprudovima i svim najvažnijim značajkama Drave održala je jedna od članica udruge ZEUS Darija Krušelj, magistra geografije. Predavanju je nazočilo desetak učenika Osnovne škole Donja Dubrava te polaznika dječjeg vrtića iz Donje Dubrave u pratnji roditelja, koji su svojim sudjelovanjem mogli naučiti razne zanimljivosti o rijeci. Nakon predavanja koje ih je potaknulo da se aktivno uključe u zaštitu naše prirode, pod vodstvom Kristine Pongrac, također članice ZEUS-a i likovne umjetnice, a uz pomoć ostalih članova Udruge, sudionici su se zabavljali u kreativnom radu. Pomoću origami tehnike iz starog papira su izrađivali brodiće te ih ukrašavali i ispisivali osobnim porukama, kojima su upozoravali na važnost očuvanja rijeke Drave.

ZEUS Donja Dubrava (8)

Osim toga, na dravske kamenčiće su također pisali poruke poput #dostaje, #nedamodravu, #nodams. Kada su svi imali barem jedan primjerak brodića i jedan primjerak kamenčića, uputili su se na obalu te su brodiće s porukama pustili da plove po Dravi i nose poruke o njezinom bogatstvu. Pozdravili su svoje brodice s Bijelog mosta i zaželjeli im sretan put, a kamenčiće s porukicama bacili su u rijeku, kako bi ih ona nosila i prenosila poruku dalje. Na taj način simbolično su se povezali s rijekom i još jednom joj poželjeli da ostane tako lijepa i čista.

ZEUS Donja Dubrava (7)

Obilježavanjem Sata za planet Zemlju, ZEUS se pridružio dvanaestoj svjetskoj ekološkoj akciji. Ovogodišnji moto glasio je „Poveži se s prirodom i očuvaj bioraznolikost“. Uz to, skupljali su se i potpisi za kampanju ‘Dosta je! – Spasimo rijeku Dravu od izgradnje hidroelekrana!’. Kroz peticiju namijenjenu županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu traži se da se odustane od plana izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2 uz poruke „Poveži se s rijekama“, „Naše rijeke, naše blago!“ i „Neka rijeke teku“.

foto: ZEUS

Ostavi komentar