FOTO: Zbraja se šteta nakon velikog nevremena u Čakovcu, procjena 8 do 9 tisuća kuna!

Olujni vjetar popraćen jakim nevremenom ponovno je poharao čakovečki park prošlu subotu, te uzrokovao štetu. Ovog puta, kako su potvrdili iz Grada Čakovca, srušena su dva stabla, jasen i javor. Stablo javora se srušilo na zidine Starog grada koji je trenutno u fazi obnove, a oštećena je skela, kao i zaštitna ograda. Stablo jasena srušilo se u blizini trafostanice.

Slijedom pregleda i sakupljenog fotomaterijala procijenjeno je nekoliko najjače oštećenih stabala. Na području grada Čakovca oštećena je platana u Zrinsko – Frankopanskoj – slomljena je jedna velika grana, stablo pensilvanijskog jasena – u Perivoju Zrinski u neposrednoj blizini križanja Vukovarske i ulice Vladimira Nazora – slomljena veća grana, stablo srebrnolisnog javora – na samom križanju Vukovarske i ulice Vladimira Nazora – slomljena jedna velika grana, stablo srebrnolisnog javora – na dječjem igralištu uz ulicu Miroslava Magdalenića – slomljena jedna velika grana, stablo pensilvanijskog jasena – u parku preko puta Perivoja Zrinski u neposrednoj blizini križanja Vukovarske i ulice Vladimira Nazora – slomljena jedna velika grana, stablo poljskog jasena – u Perivoju Zrinski u neposrednoj blizini stare trafostanice – slomljena vršna grana – stablo je nužno ukloniti, stablo gorskog javora – u Perivoju Zrinski uz sjevernu stranu zidina starog grada – stablo je izvaljeno djelovanjem vjetra.

Postoji još cijeli niz oštećenih stabala, poglavito u Perivoju Zrinski, ali se radi o manjim granama, što se može smatrati zanemarivom štetom, iako je trošak prikupljanja i daljnje manipulacije sa tim granama evidentan, ali šteta za svako stablo pojedinačno je mala.

Ukupni trošak sanacije štete nastale u navedenom terminu procijenjen je na cca. 8.000 – 9.000 kuna, u što je uključeno skupljanje, piljenje, utovar i odvoz te zbrinjavanje nastale drvne mase, a uključeni su i troškovi sanacije navoženjem zemlje, na mjestu izvaljenog gorskog javora.

U ovu procjenu troškova nisu uračunati troškovi štete nastale na građevinskoj skeli uz zidine starog grada.

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar