FOTO: UZGOJ KAKTUSA Marijana Ciglarić stvorila mali Meksiko u Dunjkovcu!

Marijana i kćer Ana u egzotičnom plasteniku kaktusa
Marijana i kćer Ana u egzotičnom plasteniku kaktusa

Ukrasni kaktusi, sukulentne biljke koje većinom potječu iz sjeverne, srednje i južne Amerike nisu velika novost na području Međimurja. Bodljikave trajnice koje se odlično suprotstavljaju suši zahvaljujući sočnom i mesnatom sastavnom tkivu, uglavnom se koriste kao ukras na klupčicama prozora, a njihovi zanimljivi ‘’pikasti’’ oblici odlično upotpunjuju detalje u prostoru.

Jedna od najvećih obožavateljica kaktusa i sukulenta je 45-godišnja Marijana Ciglarić iz Dunjkovca u čijem se vrtnom plasteniku krije više od 600 različitih vrsta koje uzgaja i njeguje uz veliku pomoć supruga Franju i kćeri Ane. U zanimljivom plasteniku koji izaziva wow efekt, krije se i više od 400 vrsta sukulenata, plomerija i adenijuma. 

– Uzgojem cvijeća bavimo se više od deset godina od kad smo postavili prvi plastenik. Došli smo do toga da danas imamo poprilično veliku i egzotičnu kolekciju vlastitih kaktusa. Svaki cvijet se kistom opraši te imamo svoje sjeme koje kasnije sijemo. Sukulente okorjenjujemo listom ili mladice da se ne oštećuje matična biljka, kaže Marijana Ciglarić. 

Kaktusi moraju prezimiti, a na proljeće kreće sadnja 

Radi sjemena kupuje razne egzotične kaktuse koje onda imaju u prodaji. Najdraža porodica kaktusa Marijani su Agave. 

– Volim kupovati male biljke, jer ako dolaze iz idealnog uzgoja, gdje su im uvjeti sto posto savršeni, od zamračivanja, vlaženja nije baš dobro kad se prenesu u naš plastenik. Rađe ih od malene biljke prilagođavam svojim uvjetima u plasteniku, što je na kraju i više isplativo. 

S kaktusima najviše je ‘’brige’’ u proljeće, dok se treba sve presaditi i preseljenje u teglice. Očiste se od zime, pokupi se suho lišće. Sve ovo ne bi bilo lako za održavanje da je Marijana sama. Kćer Ana, kao i suprug Franjo podjednako uživaju u uzgoju ovih bodljikavih ukrasa. 

Nakon sezone sadnje, kreću sajmovi od 4. do 6. mjeseca, a kroz ljeto je mirnija sezona. Cijena kaktusa se kreće od 15 do 25 kuna maksimalno, zavisi od sorte. Klasični su jeftiniji, dok su egzotičniji skuplji.

Foto: Dora Vadlja

Ostavi komentar