FOTO: Udruge Akacija i Biovrt – u skladu s prirodom obilježile Međunarodni dan pčela

medjunarodni dan pcela (21)
Mali pčelar Petar rado nam je pokazao svoju pčelarsku opravu

Bez pčela nema opstanka čovječanstva. U cilju podizanja svijesti o njihovom značaju te kao upozorene na svakodnevno smanjenje broja pčela i ostalih oprašivača u prirodi 20. svibnja obilježava se kao Međunarodni dan pčela. Na taj je dan 1734. godine rođen Aton Janša začetnik modernog pčelarstva i upravo je taj datum odabran kao dan kad se diljem svijeta tribinama i sličnim programima senzibilizira javnost o potrebi očuvanja oprašivača.

S tom je namjerom Agacija – Udruga pčelara Međimurske županije u suradnji s udrugom Biovrt – u skladu s prirodom organizirala ove subote prigodan program u zgradi Scheier u centru Čakovca.

U prizemlju zgrade članovi udruga Agacija predstavili su svoj rad i proizvode, a udruga Biovrt svoje edukativne programe s ciljem očuvanja oprašivača.

U gornjem dijelu zgrade Scheier održana su predavanja. Pčelare i članove udruga organizatora predavanja uvodno su pozdravili Darko Radanović u ime Međimurske Županije i Zoran Vidović u ime grada Čakovca naglašavajući kako lokalna zajednica ima i uvijek će imati sluha za razvitak i unapređenje pčelarstva.

Željko Trupković, predsjednik udruge Akacija predstavio je rad udruge Agacija koja je osnovana 1981. godine u Domašincu-

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt održala je predavanje na temu: Očuvajmo pčele i ostale oprašivače.

Na kraju programa prezentiran je model kako napraviti hotel za solitarne pčele koje su odlični oprašivači u voćnjacima i povećavaju prinose.

foto: rr

 

Ostavi komentar