FOTO: U Muzeju Međimurja učenici oblikovali srčeka i namatali Selničkog pikača

Muzej Međimurja radionice

Muzej Međimurja ovog je tjedna radionicama obilježio Valentinovo, al i za mnoge najveseliji i najvažniji od svih godišnjih običaja – karneval ili poklade ili fašnik…

Na edukativno-kreativnoj radionici ovog utorka sudjelovali učenici 3. i 4. razreda OŠ Hodošan. Prvi je dio radionice bio posvećen karnevalu. U goste su došli članovi udruge Pikač: Nenad Jambrović, Izidor Ščavničar i Martina Ščavničar Strahija. Učenicima su predstavili Selničkoga pikača, jednu od najpoznatijih tradicionalnih međimurskih fašničkih maski koja je i dio Etnografskoga postava MMČ-a, a najzanimljiviji dio susreta bilo je “namatanje pikača” koje su svi s nestrpljenjem dočekali. Učenici su upoznali i druge pokladne običaje na području Međimurja, a u kreativnom su dijelu radili maske od kolaž-papira.

Drugi je dio bio posvećen Danu zaljubljenih. Učenici su slušali legendu o sv. Valentinu, upoznali su tradicionalni običaj “Ftičeki se ženiju”, izdvojili su najvažnije simbole zaljubljenih, naučili su zanimljivosti iz povijesti pisanja pisma, a u kreativnom su dijelu izrađivali simbole ljubavi – srce (origami) kao najvažniji simbol i izvor svih emocija, ruže kao najomiljenije cvijeće božice Venere te bubamare koje donose sreću i otkrivaju odakle dolazi buduća ljubav.

foto: Muzej Međimurja i Zlatko Vrzan

 

 

Ostavi komentar