FOTO: U Beški pitke medalje Decantera

Decanteri Beska (28)
U vrijeme Porcijunkulova na terasi Bistroa Beška promišljeni i dobri sadržaji

Čakovec se trudio na stotine načina učiniti Porcijunkulovo 2018. neponovljivim. Uz udarne događaje u samom centru grada činili su to i domaćini u zamaknutim, udaljenijim ulicama. Nuđeni su promišljeni i dobri sadržaji, a s respektom stavljamo naglasak na programe terase Bistroa Beška.

Najveća postignuća međimurskih vina

Između književne večeri s Jelenom Kastaneti, bravuroznih jazz izvedbi braće Kovačević i po svemu iznimne večeri s Tamarom Korunek i Matijom Turk, sve smo reflektore usmjerili na pitku večer predstavljanja najvećeg povijesnog postignuća međimurskih vina – degustaciju vina koja su samo u 2018. osvojila čak 6 najvažnijih medalja Decantera. Medalje u svijetu najmoćnijeg festivala Decanter Wine World Awards još nikom nisu nanijele štetu, ali su neke vinarije i regije gotovo preporodile. To naiskrenije želimo i Međimurju.

Decanteri Beska (1)

Prvo srebro za Sauvignon i broncu za Ledenu berbu Graševine DWWA, Decanter Wine World Awards, 2016. godine dodijelio je vinariji Cmrečnjak. Medalje su bile presudna potvrda visoke klase međimurskih vina i veliko ohrabrenje drugim vinarijama na Međimurskoj vinskoj cesti. 2017. godine Decanterovu broncu sa Sauvignonom osvaja vinarija Štampar, a senzacionalnom dodjelom platinaste medalje trijumfira Izborna berba prosušenih bobica Graševine vinarije Jakopić. Sve je odjednom dobilo drugi smisao i vrijednost, a Međimurje zapaženo mjesto u svjetskim vinskim vodičima i izvješćima.

U svibnju 2018. s Decantera su stigle nove potvrde kontinuiteta međimurskih vina: veliko, mogli bi reći debelo zlato za Pušipel Prestige izborne berbe bobica u vinariju Jakopić, dva srebra u vinariju Cmrečnjak – jedno za Sauvignon, a drugo za Pušipel Classic, “brutalno” važno srebro za pjenušac Sibon brut u vinariju DGA Pjenušci, sjajna bronca za Sauvignon u vinariju Kocijan i bronca za prvu kreaciju pjenušca Solum Blanc de Blancs vinarije Solum. Sve, s izuzetkom pjunušca Solum, probrana publika čakovečkog bistroa Beška kušala je zadnje večeri mjeseca srpnja.

Decanteri Beska (26)

Prvu polovicu srpnja 2018. možda su za vječnost označila nedoživljena postignuća Hrvatske nogometne reprezentacije i njihov trijumfalni povratak iz Rusije, a zadnje dane odlazak velikog Olivera s hrvatske glazbene scene i Porcijunkulovo u Čakovcu. Baš u taj kulturno-turistički okvir Porcijunkulova Beška je uvrstila večer kušanja i podrobnijeg upoznavanja s najboljim što Međimurje ima, a svijet nagrađuje.

Večer je vodio Ivan Goričanec

Kuhinja je uz Jakopićev zlatni Pušipel ponudila i izvrsnu koruznu zlevanku, ekstra međimursku deliciju koju možete naručiti i za dnevnog rada bistroa. I dok su duboko u noć na Beškinu terasu dopirali taktovi s gradskog koncerta Masima, u tu istu noć razilazilo se vidno zadovoljno društvo kušača svaki sa svojim odabirom ili novom spoznajom.

foto: Ela Horvat

Decanteri Beska (2)

Ostavi komentar