FOTO: Sanja Držanić radi najbolju orehnjaču, a orehovec Katarina Patarčec

Orehijada Orehovica

U organizaciji Općine Orehovica i Kulturno umjetničkog društva Fijolica u Orehovici je održana 4. po redu “Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide”.

“Orehijada” je manifestacija koja se po prvi put održala krajem travnja 2014. godine, a cilj je da stekne tradiciju održavanja i prepoznatljivost ne samo na lokalnoj već i regionalnoj razini, istakla je između ostalog Ivana Vrabec članica Upravnog odbora i jedna od agilnih članica KUD-a Fijolica koji je i idejni začetnik ove sve popularnije manifestacije.

Samom Orehijadom, nastavlja Vrabec, htjeli smo unijeti neku novu kulturnu aktivnost u životu naše općine, a isto tako želja nam je bila da pokrenemo udruge, odnosno da cijelu ovu regiju dignemo na noge. Orehijada je dakle osmišljena tako da se obuhvati kulturni ali gospodarski aspekt ovog kraja. Ove godine pristoglo nam je 25 izlagača, OPG-ova, gospodarstvenika, umjetnika koji su na svojim štandovima predstavili svoje proizvode, govoreći o onom kulturnom dijelu svakako treba istaknuti kako je  dio Orehijade i Susret folklornih društava. On je i ove godine susret folkloraša tradicionalno je započeo mimohodom sudionika ulicama Orehovice uz pratnju limene,podršku Zrinske garde i lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Nakon toga pjesmom i plesom na pozornici Društvenog doma predstavili su se članovi Muške pjevačke skupine KUD Ivan Filipović iz Velike Kopanice, KUU Seljačka sloga Nedelišće, KUD Tančec iz Jalševca Nartskog i KUD Slavko Kolar iz Palešnika. Isto tako, svoje glazbeno umijeće prezentirali su i mladi tamburaši iz OŠ Orehovica, Andreja i Goran Šafarića iz Strahoninca, a stihove je kazivala Štefanija Patarčec.

Zanimljivo je spomenuti kako su prethodna tri Susreta folklornih društava imala i međunarodni karakter s obzirom na to da su na njima nastupala i društva iz Slovenije i Mađarske. Ove godine nažalost Mađari su u posljednji trenutak morali otkazati svoj dolozak, no obećali su kako će iduće godine svakako to nadoknaditi.

Isto tako, na Orehijadi je ponovo organizirana i javnosti predstavljena izložba starih fotografija Orehovice i njezinih nekadašnjih žitelja. Riječ je o šezdesetak fotografija koje su sve starije od pedeset godina i koje su prikupljene od samih mještana, zatim skenirane i obrađene, na čemu se u Fijolici zahvaljuju kustosici Ani Šestak iz Povijesnog odjela Muzeja Međimurja.

Izabrana najbolja orehnjača, najljepši kolač na oko, najbolji orehovec i najvekši oreh

Na ovogodišnjoj orehijadi dodijeljena su i brojna priznanja vezana naravno uz orah. Tako je prva nagrada za najbolju orehnjaču pripala Sanji Držanić iz Podbresta, druga je bila Katarina Patarčec iz Orehovice, a treća Ivanka Novak iz Orehovice.

Najljepše “kolače na oko” ispekli su Anica Kolar iz Orehovice, Bernarda Horvat iz Vularije i OPG Fatma iz Kučana Donjeg.

Najbolji liker odnosno orehovec ove je godine imala likera Katarina Patarčec iz Orehovice, Marija Ciglarić iz Orehovice i OPG Kiščinal iz Orehovice, dok su “najdebleši oreh” imale članice Udruge žena Brest iz Podbresta, zatim Silvo Kozjak iz Vularije i Vlado Kraljić iz Orehovice.

Nagrada za najljepši štand pripala je Udruzi žena iz Novog Sela na Dravi.

Ostavi komentar