FOTO: Povorka starih zanata i običaja prošla središtem Sv. Martina na Muri

Grupa Pintari pokazala je kako su se nekada izrađivale bačve

Središnji događaj najveće svetomartinske manifestacije pod nazivom Dani turizma je  Povorka starih zanata i običaja, koja je danas popodne prošla središtem mjesta.

Povorka starih zanata i običaja prvi se put u Svetom Martinu na Muri održala 1969. godine. Bila je pokrenuta s ciljem očuvanja nekadašnjih obrta, a uspjela se održati sve do danas, na što su svetomartinski mještani jako ponosni. U prilog tome govori i činjenica da je povorka iz godine u godinu sve posjećenija.

Cure i dečki iz (Ne)kulturnog društva Štrigova na Muri odlično su se zabavali tijekom povorke

Na ovogodišnjoj povorci sudjelovalo je dvadesetak  izlagača. Uglavnom su se angažirali mještani iz različitih općinskih udruga i zajednica, ali bilo je i gostiju iz susjedne Štrigove te iz Republike Slovenije. Povorku su predvodile neizostavne svetomartinske mažoretkinje, DVD Sveti Martin na Muri, oldtajmeri i upečatljivi Rimljani. Veliku pozornost posjetitelja izazvali su Pintari koji su pokazali kako su se nekada izrađivale bačve.

Voditeljica programa bila je Eržika Kočila. Na pozornici joj je društvo pravio poznati čakovečki glumac i glazbenik Igor Baksa te su zajedno šaljivim dosjetkama prokomentirali sudionike povorke.

Igor Baksa i Eržika Kočila šaljivim su dosjetkama zabavlkjali posjetitelje

– Obavezno svake godine s cijelom obitelji dolazim pogledati povorku starih zanata i običaja, to je nešto što se ne propušta jer se pri tome uvijek dobro nasmijemo i zabavimo. Drago mi je što je došao ovako veliki broj ljudi.  – kazao je  Zvonko Huić iz Vrhovljana, jedan od posjetitelja povorke.

Nakon povorke slavlje povodom Dana turizma preselilo se na igralište NK-a Polet. Ako ne znate kako provesti nedjelju navečer, još stignete do Svetog Martina na Muri gdje vas očekuje koncert klape Kampanel.

Foto izvještaj s ovogodišnje Povorke starih zanata i običaja pogledajte u nastavku.

Ostavi komentar