FOTO: Počela sadnja 40 stabala te stotinjak grmova i 1800 cvjetnih sadnica u Perivoju Zrinskih

Sadnja novog stabla na ulazu u Perivoj Zrinskih

Preko 40 novih stabala, većinom autohtonih vrsta, sadi se punim intenzitetom u Perivoju Zrinskih. Proljetno uređivanje čakovečkog parka krenulo je uklanjanjem stabala koje su bila zbog starosti i dotrajalosti postala opasnost za prolaznike i šetače. Nakon što su orezane krošnje i grmovi, danas u prijepodnevnim satovima krenula je sadnja kestena, tise, jarebike, magnolija i drugih stabala, stotinjak grmova i 1800 cvjetnih sadnica koja je struka odabrala prema Projektu revitalizacije Perivoja Zrinskih.


Jedno od stabala na ulazu u Perivoj Zrinskih s djelatnicima Gradskog komunalnog poduzeća Čakom sadili su gradonačelnik Stjepan Kovač i direktor Čakoma Ivan Perhoč. Radove nadgleda i Zdravko Abramović, voditelj hortikulture GKP Čakom koji s puno strpljenja prolaznicima pojašnjava problematiku zašto pojedina stabla koja su naizgled zdrava jesu bolesna i predstavljaju potencijalnu prijetnju (primjerice rušenje suhih i mrtvih grana) za sve koji borave ili prolaze u parku.

Tom prigodom gradonačelnik Kovač naglasio je kako su Projekt revitalizacije Perivoja Zrinskih prema kojem se aktualni radovi izvode odradile stručne osobe:
– Park će zasigurno nakon nekoliko godina zablistati novim sjajem. Sva drvna građa koja je rezultat rušenja namijenjena je socijali. Svim ovim radnjama želimo privući što više ljudi u park kako bi oni u njemu uživali. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije ove godine ćemo postaviti i vježbalište za starije osobe.

Kovač i Perhoč naglasili su kako je i Grad Čakovec i Čakom otvoren za sve prijedloge građana sa željom da nam svima grad bude uređeniji, ljepši i ugodniji za svakodnevni život te kako bi postao svima ugodan dnevni boravak.

Foto: Zlatko Vrzan

– Prije pet godina ovo je stablo bilo zdravo, a sada ga je napalo više od desetak gljiva koje uzrokuju sušenje grana i predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike. ukazuje na potrebu rušenja određenih stabala Zdravko Abramović
– Rušenje poljskog jasena izazvalo je najveće negodovanje javnosti. Međutim mnogi se sjećaju da je prije godinu dvije nekoliko grana upravo s tog stabla palo na pješački prijelaz. Stablo naizgled zdravo, iznutra je bolesno što uzrokuje sušenje. Trebalo je biti uklonjeno, Abramović pojašnjava zašto je i to stablo uklonjeno

Ostavi komentar