FOTO Otvorene nove dvije vrtićke prostorije u Šenkovcu: Korina, Deni i Jakov prerezali vrpcu!

Korina Zemljić, Deni Premoša i Jakov Jakopec polaznici su vrtića Vrapčić u Šenkovcu, a upravo su oni imali prilike prerezati vrpcu na svečanom otvorenju dvije nove vrtićke prostorije. Ovom dogradnjom omogućen je veći prostor za 123 polaznika vrtića Šenkovec uz dodatnih 300 m².  

Vrijednost investicije je 3 milijuna kuna, a ovo je ujedno prvi eko vrtić u kojemu nema liste čekanja. Vrtić je sudionik Erasmus i eTwinning projekta mobilnosti, jedan od partnera na Projektu Svi u vrtić te prvi vrtić s magistrama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Međimurskoj županiji. 

– Dogradnja je nama kao ustanovi je vrlo važna, zbog toga jer smo jednu skupinu koja se nalazila u ovom holu, mogli preseliti u novi dio. Osim dvije prostorije, nadograđene su i sanitarije, terasa, s time je otvorena i još jedna jaslička skupina. Postoji veliki interes za jaslice, pa smo ovime omogućili svim roditeljima koji su podnesli zahtjev da svoju djecu upišu u jaslice, poručila je ravnateljica vrtića Šenkovec Melita Pergar. 

U vrtiću je zaposleno 16 djelatnika, a od početka nove pedagoške godine 1. rujna upisano je 123 djece, 94 vrtićke dobi i 29 u jaslicama. 

U novim nadograđenim prostorijama nalaze se dvije skupine, vrtićka mješovita od treće godine do polaska u osnovnu školu, a druga za stariju jasličku dob od druge do treće godine. 

– Nadogradnjom smo sad dobili jednu veliku prostoriju, hol u kojem možemo imati druženje, igru i razne aktivnosti s djecom. Do sad je ovdje bila skupina, pa su u slučaju vremenskih neprilika djeca tjelesne aktivnosti morala provoditi u sobama dnevnog boravka. U holu će se postaviti i sportski rekviziti, dodaje ravnateljica Pergar.

Melita Pergar

Radno vrijeme vrtića je od 5:30 do 17:30 uz produljeni boravak od 16:30 do 17:30. Upravo produljeni boravak je u prošloj pedagoškoj godini koristilo 18 djece, za ovu godinu su upisi u tijeku. 

Uz prošlogodišnju energetsku obnovu osnovne škole i ovogodišnju dogradnju vrtića, Općina Šenkovec svake godine završava po jedan kapitalni projekt i nalazi se u 7. stupnju indeksa razvijenosti zbog čega nisu u mogućnosti  konkurirati za projekte financirane iz europskih fondova. Projekt dogradnje vrtića koji je realiziran uz pomoć Međimurske županije, dodatni je poticaj i pohvala za rad, ali i ulaganje u budućnost općine, naglasio je načelnik Saša Horvat govoreći o ovoj investiciji koja je koštala 3 milijuna kuna.

Načelnik Horvat istaknuo je također kako općina znatno ulaže u socijalne potrebe njezinih građana, odnosno što bolju demografsku sliku našeg kraja. 

– Mi smo općina koja sufinancira vrtić 60 posto, ostalih 40 posto izdvajaju roditelji. Imamo dodatne olakšice za roditelje čije dvoje ili više djece polazi vrtić. Ekonomska cijena vrtića je 1350 kuna, roditelji prema tome plaćaju 640 kuna, a razliku plaća općina, poručio je načelnik Horvat. 

Inače, prema posljednjim istraživanjima i podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna, Međimurska županija najviše u Hrvatskoj ulaže u vrtiće i u predškolsko obrazovanje. 

– Svaki novi vrtić, svaka nova jaslička skupina je motiv našem stanovništvu za jednu sretniju i uspješniju zajednicu. Dječji vrtić Vrapčić u Šenkovcu jedan je od 12 vrtića koje ćemo u narednim mjesecima otvoriti. Kada se poveže ulaganje u predškolske ustanove, cjelokupno obrazovanje u Međimurju to je jedini ispravan put za stvaranje bolje i sretnije zajednice, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je čestitao općini Šenkovec i svim djelatnicima DV Vrapčić na realiziranom projektu koji je podržala i saborska zastupnica Bernarda Topolko.

Ostavi komentar