FOTO: Miris languša već mami posjetitelje Porcijunkulova

Prvi je dan najpoznatijeg međimurskog proštenja. Atmosfera se već dobro zahuktala, a ulice Čakovca preplavljene su posjetiteljima koji, između ostalog, uživaju i u gastronomskim delicijama.

Zna se da su međimurski languši nezaobilazan prigrizak za vrijeme Porcijunkulova pa smo zato obišli štandove i za vas provjerili što se sve nudi.

Languši su najtraženije delicije na čakovečkom proštenju

– Kod languša je najvažnije da se u tijesto, osim brašna, kvasca, soli, ulja i vode, stavi krumpir. To je pravi međimurski languš. Sve ostalo su replike. Kod nas je sve svježe, ovdje na licu mjesta mijesimo tijesto i odmah pečemo languše. – kazao nam je kuhar Dražen Polak iz Šenkovca, kojeg smo među prvima zatekli u našem obilasku.

Kuhar Dražen Polak već 10 godina za posjetitelje priprema međimurske languše

U svojoj ponudi imaju languše s majonezom, češnjakom, kečapom, tartarom, šećerom, čokoladom i vrhnjem. Navala na languše započela je već od jutra, rekao nam je kuhar Polak, no najveće gužve očekuju u večernjim satima.

U pripremi za pečenje languša zatekli smo Tanju Martinjaš i Darinku Marcijuš iz Međimurskih dvora

– Obavezno na svakom Porcijunkulovom kupujem languše. Najbolji su mi slani, bez ikakvih dodataka. Pečemo languše i doma, ali je najljepše kada dođemo na čakovečko proštenje i tu ih u šetnji gradom pojedemo.- ispričala nam je posjetiteljica Gordana Pintarić iz Nedelišća, koja je prvi languš kušala kod Kristijana Košira iz Strahoninca, i kazala da je odličan.

Gordana Pintarić iz Nedelišća među prvima je isprobala languše na štandu kod Kristijana Košira

Tražene su i međimurske gibanice te domaći štrukli

Uz languše, neizostavan dio gastronomske ponude su i međimurske gibanice, domaći štrukli od jabuke, sira, maka i tikve, klipići, buhtle, orehnjače i makovnjače, svatovski kolači te čajna peciva koji se nude na štandu kod Radionice kolača Monika iz Čakovca.

– Posjetitelji najviše kupuju međimursku gibanicu i domaće štrukle koje smo, eto, već prodali. Ali bez brige, uskoro nam stiže nova tura kolača.- ispričala nam je Tamara Golub iz Prekope, studentica Filozofskog fakulteta koja je ljetno ferije iskoristila za zaradu džeparca, radeći na štandu tijekom Porcijunkulova.

Prodavačica Tamara Golub iz Prekope kaže da se kod nje najviše prodaju međimurske gibanice i domaći štrukli

Čakovcem se proširio i miris palačinki, koje prodaje Nikola Besegić na štandu firme Želja j.d.o.o. Naravno, ima i kod njih languša, a kako saznajemo jedini nude sremoš, preljev od medvjeđeg luka, uz ostalu standardnu ponudu.

Slasne palačinke također su u ponudi naših ugostitelja

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar