Prvi je dan najpoznatijeg međimurskog proštenja. Atmosfera se već dobro zahuktala, a ulice Čakovca preplavljene su posjetiteljima koji, između ostalog, uživaju i u gastronomskim delicijama.
Zna se da su međimurski languši nezaobilazan prigrizak za vrijeme Porcijunkulova pa smo zato obišli štandove i za vas provjerili što se sve nudi.
– Kod languša je najvažnije da se u tijesto, osim brašna, kvasca, soli, ulja i vode, stavi krumpir. To je pravi međimurski languš. Sve ostalo su replike. Kod nas je sve svježe, ovdje na licu mjesta mijesimo tijesto i odmah pečemo languše. – kazao nam je kuhar Dražen Polak iz Šenkovca, kojeg smo među prvima zatekli u našem obilasku.
U svojoj ponudi imaju languše s majonezom, češnjakom, kečapom, tartarom, šećerom, čokoladom i vrhnjem. Navala na languše započela je već od jutra, rekao nam je kuhar Polak, no najveće gužve očekuju u večernjim satima.
– Obavezno na svakom Porcijunkulovom kupujem languše. Najbolji su mi slani, bez ikakvih dodataka. Pečemo languše i doma, ali je najljepše kada dođemo na čakovečko proštenje i tu ih u šetnji gradom pojedemo.- ispričala nam je posjetiteljica Gordana Pintarić iz Nedelišća, koja je prvi languš kušala kod Kristijana Košira iz Strahoninca, i kazala da je odličan.
Tražene su i međimurske gibanice te domaći štrukli
Uz languše, neizostavan dio gastronomske ponude su i međimurske gibanice, domaći štrukli od jabuke, sira, maka i tikve, klipići, buhtle, orehnjače i makovnjače, svatovski kolači te čajna peciva koji se nude na štandu kod Radionice kolača Monika iz Čakovca.
– Posjetitelji najviše kupuju međimursku gibanicu i domaće štrukle koje smo, eto, već prodali. Ali bez brige, uskoro nam stiže nova tura kolača.- ispričala nam je Tamara Golub iz Prekope, studentica Filozofskog fakulteta koja je ljetno ferije iskoristila za zaradu džeparca, radeći na štandu tijekom Porcijunkulova.
Čakovcem se proširio i miris palačinki, koje prodaje Nikola Besegić na štandu firme Želja j.d.o.o. Naravno, ima i kod njih languša, a kako saznajemo jedini nude sremoš, preljev od medvjeđeg luka, uz ostalu standardnu ponudu.
FOTO: Zlatko Vrzan