FOTO: MIHOLJE U DONJEM MIHALJEVCU – Mještani misom, prošćenjem i druženjem proslavili svog suzaštitnika mjesta

donji mihaljevec proscenj
Na prošćenju je uvijek lijepo jer se okupi familija. ističu Donjomihaljevčani

Sv. Mihael je prema Bibliji zapovjednik nebeske vojske u ratu protiv Luciferovih sila zla. On je zaštitnik policajaca i vojnika, padobranaca, borbenih pilota i radiologa, ali i Donjeg Mihaljevca. Zaštitnik ovog mjesta je primarno sv. Antun Padovanski i na Antunovo mještani organiziraju veliko proštenje, a sv. Mihael je izabran za sužaštitnika prema imenu mjesta. Slave ga nakon što je uz staru crkvu u mjestu izgrađena kapela sv. Antuna i Mihovila.

Ivan Klarić Donji Mihaljevec
Ivan Klarić

Sunčana nedjelja privukla je brojne mještane na prijepodnevno druženje, pa tako i mještanina Ivana Klarića.

– Uz Antunovo zadnjih dvadesetak godina imamo i prošćenje za Miholje. Pokrenulo se kad je došel svećenik Pavao Markač. Sv. Mihael je također zaštitnik našeg mjesta. Popije se malo gvirc, familija dojde doma na ručak, malo se svi podružimo. Život u Donjem Mihaljevcu je dobar. Nema previše mladih obitelji.  Radim u Hespu, posla ima dosta. Jedino radnika nema dosta. – kazao je Klarić.

Emilija Pongrac, Marija Pongrac i još jedna Marija Pongrac
Emilija Pongrac, Marija Pongrac i još jedna Marija Pongrac

Vesele i vedre mještanke, sve s prezimenom Pongrac, dvije Marije i jedna Emilija, članice crkvenog pjevačkog zbora Donjeg Mihaljevca ukazuju na sveprisutnu problematiku međimurskih naselja – sve više je napuštenih i praznih kuća. Oni koji ostaju ipak pronalaze vremena za hobi i aktivnosti koje ih vesele:

– Članice smo našeg crkvenog zbora i ima nas šesnaest. Voditeljica nam je Ljubica Mihalac, a vježbamo u društvenom domu i crkvi. U mjestu ima dosta napuštenih kuća, nema puno mještana, sve nas je manje. Ima ponešto mlađih obitelji, pa je uređeno i lijepo dječje igralište. Mi stariji družimo se u našem društvenom kulturnom domu “na drumu”.

donji mihaljevec proscenje (44)_resize

Nakon sv. mise u kapeli sv. Antuna Padovanskog i sv. Mihaela arkanđela mještani su se družili upravo onako kako tradicija nalaže – uz gvirc, medenjake i razgovor.

foto: Roberta Radović

Ostavi komentar