FOTO: Međimurska županija donijela nezaboravnu subotu uz humanitarku, besplatni gulaš i Lado

Dani Međimurske županije smotra folklora
Dani Međimurske županije - smotra folklora

Prvog vikenda obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane, u pravom smislu riječi Međimurje je bilo Hrvatska u malom.

U svakom kutku Međimurja pripremljen je odličan program za svakoga, pa se uz nezaobilaznu smotru povijesnih postrojbi, njih 25, koje su dale prijavak domaćinu i organizatoru županu Međimurske županije Matiji Posavcu, podijelilo ukupno 600 litara lovačkog gulaša u jezeru Starog grada, kojeg je Županija zajedno s Lovačkim savezom Međimurske županije pripremila za svoje građane u okviru Dana lovnog kulinarstva.

Kako se kuhao gulaš pogledajte OVDJE.

Tijekom prijepodneva na vidjelo su došle vrijedne međimurske ruke, svima dobro poznatom manifestacijom „Kaj međimurci delaju, dok nikaj ne delaju“ Udruge Međimurske roke, a pritom je snimana i Live emisija Hrvatskog radija 1 „Svakom loncu poklopac“ s Mirkom Fodorom i Androm Tomovićem, ali i predstavljen rad Hrvatskog planinarskog društva „Međimurje“.

Dani Međimurske županije

U dvorani OŠ Belica održan je humanitarni nogometni turnir kojim su ekipe PU međimurske, Županijske bolnice Čakovec i međimurskih novinara pomogle višečlanoj obitelji težeg financijskog stanja s područja Belice. Turnir je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, uz prisustvo načelnika Belice Zvonimira Taradija, te zahvalila i čestitala svim ekipa, ali i dodala kako ovakvim akcijama dokazujemo da smo mi Međimurci veliki humanitarci, te u bilo kojem trenutku voljni izdvojiti svoje vrijeme za lijepu humanu gestu i manifestaciju. U konačnici su se najboljima pokazali nogometaši policije, a kako je rezultat u svakom slučaju bio u drugom planu, dogovoreno je da se iz ovih susreta stvori tradicija i pomoć u okviru Dana Međimurske županije pruži organizacijom ovakvih turnira tijekom godina, u svakoj općini.

Dani-Međimurske-županije-humanitarni-nogometni-turnir

U Centru za kulturu održana je 12. Smotra koreografiranog folklora „Med murom i Dravom“, u organizaciji KUU „Veseli Međimurci“ Čakovec, Odbora za međimurski i koreografirani folklor te Zajednice HKUU Međimurske županije. Među osam udruga s područja Međimurja i 2 iz Slovenije, najboljima se pokazao KUD Belica, koji će tako Međimursku županiju predstavljati na Državnim susretima vokalnih ansambala 14. listopada u Čakovcu. U ime pokrovitelja i organizatora, obratili su se Dejan Buvač, predsjednik Zajednice, ali i predsjednik UO Hrvatskog sabora kulture, Jurica Horvat  predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, ali i zamjenica međimurskog župana koja je smotru i otvorila, te pritom pohvalila sve članove KUD-ova i udruga koje promoviraju naše Međimurje diljem zemlje, ali se pritom vraćaju s vrijednim rezultatima i osvojenim nagradama.

– Posebno mi je drago što ćemo ovdje vidjeti naše Međimurce iz Lendave i Ljubljane, a ono što me najviše veseli je što je kraj programa rezerviran za nastup mojih dragih prijatelja iz Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Međimurske županije koji se također uz svoje brojne kreativne radionice i programe uključuju i u folklor – rekla je pritom zamjenica.

Smotru koreografiranog folklora „Med murom i Dravom“ pogledajte OVDJE.

Subotnja večer tradicije i kulture zaokružena je odličnim nastupom ansambla „Lado“ u do posljednjeg mjesta popunjenoj sportskoj dvorani Osnovne škole „Ivana Gorana Kovačića“ u Pleškovcu.

Lado
Lado

LadoLado

Ostavi komentar