FOTO Martinje u Nedelišću: Mlado vino, hladetina, čurke, kolači, muzika…

Martinje u Nedelišću
Krštenje mošta i 1600 porcija hladetine

U Nedelišću više nema “laktosukača”, krivovjernika, svađalice, već od danas teče fino, mlado vino. Naime, “poganski” mošt je kršten i od sada se pije isključivo pravo vino od grozdja.

Ljubitelji domaće gastronomije i vinoljupci i ove su godine uz tradicionalnu svečanost u dvorani MESAP-a, krstili mošt u mlado vino.

Kako to i dolikuje prilici u našoj najvećoj općini, snage su udružile tamošnje udruge i Turistička zajednica i ponovno organizirali feštu za pamćenje.

Teklo je vino u potocima, uz pomoć tamošnjeg kluba Vinoljub te gostujućih vinara, udruge su pripremile 1500 porcija hladetine koje se prodavala po 10 kuna a nije izostala ni bogata ponuda kolača. Bilo je tu svega, od domaćih klipića pa čak i onih s bučinim brašnom, kremasti kolači mješali su se s dizanima i običnim prfkačima. Uz uobičajene porcije hladetine, mogla se vidjeti i ona u obliku kuglofa, torte ili srca.

Fešta već godinama ne prolazi bez tamošnjeg lovačkog društva i njihove paštete od snetine, a ljubitelji slanog došli su na svoje uz slanine, kobasice, meso z bitlice, ali i tradicionalnih čurki s dinstanim zeljem i krumpirom.

Meštar ceremonije, potpomognut s kumovima, potrudio se nabrojati sve grijehe “laktosukača” i uz zdušnu pomoć publike, izmoljene su molitve, kumovi su prisegli i na kraju je mošt postao pravo vino koje krijepi dušu i tijelo.

Naravno, svojim nastupom, dodatnu notu cijeloj manifestaciji dale su i mažoretkinje Nedelišća, Puhački orkestar te duo Global koji je preuzeo na kraju ulogu glavnog zabavljača.

(vv)

Ostavi komentar