FOTO: MARTINA STRAHIJA u Novom Selu Rok napravila idiličan božićni kutak za fotografiranje

djed božinćžnjak

Pravi božićni raj, tako se u tri riječi može opisati blagdanski kutak za fotografiranje Martine Strahije iz Novog Sela Rok. Mjesto u kojem se svatko vrati u djetinjstvo, a najviše veseli one najmlađe koji mogu upoznati Djeda Božićnjaka. Ljubav prema Božiću Martini je usadila majka Nada. 

– Roditelji su ti koji usađuju temeljne vrijednost života i dobri duh Božića. Meni je mama taj dio godine uvijek pretvarala u bajku. Od nje sam tako naslijedila ljubav prema zimi, božićnim kolačima, kući punoj mirisa bora, žaruljicama i svemu što Božić čini najljepšim dobom u godini, ispričala je. 

Martina je tako u jednu cjelinu spojila foto studio, djecu i blagdansko vrijeme. No, kakav bi to Božić bio bez Djedice, umiljatog bradonje, pita se Martina. 

– Od 2013. godine traje suradnja Djedice i mene. Širimo veselje i radost najmlađima. Ured Djedice u studiju MaRRtinez se gradio postepeno, iz godine u godinu. Svake godine nova priča. Moja ogromna želja za posjet Laponiji, gdje je i službeni ured Djedice, uz malo mašte i kreativnost, puno truda i vremena, nastala je podružnica Ureda Djedice. Usred Međimurja, veselo priča Martina. 

Pripreme u studiju počinju već sredinom listopada i sve se radi postepeno. Nepisano pravilo Božića je da nema pravila, nikad dovoljno žaruljica i šarenila.

– Tako iz dana u dan, dio po dio, od kamina, fotelje, poklona i hrpe detalja stigao je moj Božićnog kutka za djecu. I onu malo veću. Kada ste kreativac ideje su na svakom koraku. Samo treba gledati srcem, kaže Martina. Djetinjstvo je temelj svega, ono nas obilježi i gradi kao osobe. Tada naučimo da postoji čarolija i dobri duh što nam ostaje u srcu dokle god to sami dopuštamo. 

– Život i svijet u surovoj stvarnosti su u današnje užurbano doba poprilično okrutni. Zašto onda ne, barem u ovo po meni najljepše doba godine, dozvoliti da nas ponesu osjećaji radosti i sreće, maštanja i vjere? Čarolija. Jer ponekad bajke postaju stvarnost, rekla je. 

Roditelji često misle da pismo bradatom Djedici nije važno. No, psiholozi tvrde da je odlično za razvijanje mašte, idealno za vježbanje slova, ali i pravi način da se otkrije što dijete očekuje ispod božićnog drvca. Kroz priče i izmišljene likove, djeca sazrijevaju, upoznaju svijet, uče pojmove, pa su vile, patuljci, vilenjaci, a posebno Djedica, važni u životu svakog djeteta. On je simbol dobrote u životima mališana, kroz legendu o njemu, djeca uče što je dobro a što loše, stvaraju sliku o tome tko su autoriteti i kako ih poštivati. Kroz priču da će poklone dobiti samo dobra djeca, jer Djedica vidi sve, najmlađi stječu i socijalne vještine, razvijaju se u bolje i stabilnije ličnosti, tvrde stručnjaci.

Cijela zamisao kutka je da se vraćamo u djetinjstvo. Svatko od nas u sebi krije dijete koje čuči i samo čeka trenutak kad će izaći. Tako osim djece, roditelji proživljavaju sretne emocije u studiju. Božić je u svačijem srcu, samo treba dobro pogledati. Suze, smijeh, veselje, zagrljaji, ima svega. Reakcije su jednostavno predivne, zaključuje autorica Martina.

Ostavi komentar