FOTO: LAG Mura – Drava upoznao turističke atrakcije Moslavine

LAG Mura-Drava u Moslavini
Sudionici trodnevnog programa predstavljanja LAG-a Moslavina

Moslavina je potpuno iznenađenje, zaključak je svih sudionika trodnevnog programa i događanja na području LAG-a Moslavina u okviru projekta suradnje “Okusi domaće!”. Dvadesetak članova LAG-a Mura-Drava, njegov predsjednik Mario Moharić, dopredsjednik Marijan Varga i voditelj Mihael Ružić, dožupan Josip Grivec i predstavnici općina Donjeg Međimurja kroz odličnu organizaciju predstavljanja povijesne, kulturne, vjerske i prirodne baštine te eno i gastro ponude dotakli su tek dio turističkog potencijala ovog kraja. Domaćin programa, LAG Moslavina i njegova predsjednica Anica Lenart, pripremili su tri sadržajna, poučna, aktivna i nadasve inspirativna dana.

Centar za posjetitelje Natura 2000 - Poilovlje
Centar za posjetitelje Natura 2000 – Poilovlje
Daniela Belak
Daniela Belak direktorica TZ Garešnice predstavila je zanimljivosti svog grada
LAG Mura-Drava u Moslavini (2)
Mural posvećen Ivi Robiću

U Garešnici, u Centru za posjetitelje Natura 2000 – Poilovlje sudionicima su pozdravne riječi uputile Daniela Belak direktorica Turističke zajednice Garešnice i ravnateljica Nature 2000 Nena Salopek. Predstavljen je projekt “Okusi domaće!”, a u ime LAG-a Mura-Drava govorio je voditelj Mihael Ružić, nakon čega su sudionici razgledali Centar Natura 2000 – Poilovlje, mural Ive Robića i jezero Skresovi.

LAG Mura-Drava u Moslavini (3)
Jezero Skresovi

Obilazak primjera dobre praske uz prezentaciju gastro ponude započeo je u restoranu “Kod bake”, gdje su domaćini Danijela i Zdravko Andri pripremili gastro delicije moslavačkog kraja. Razgledana je i osobita atrakcija, jedinstven projekt u Hrvatskoj, prvi hotel za pčele na OPG-u Balja, gdje je o životu pčela govorio domaćin Domagoj Balja, a posjetitelji su ponajviše upamtili relaksaciju i blagotvorni učinak API komore. U Kutini je obiđeno barokno bogatstvo Moslavine i crkva sv. Marije Snježne, Muzej Moslavine i tradicijska arhitektura Moslavine.

Danijela i Zdravko Andri
Danijela i Zdravko Andri
LAG Mura-Drava u Moslavini (4)
Dio moslavačkih gastro delicija

Drugog dana izletnike su u prijepodnevnim satima primili djelatnici Parka prirode Lonjsko polje te ih upoznali s najvećim zaštićenim močvarnim područjem u Republici Hrvatskoj uz video prezentaciju i aktivno bicikliranje. Prirodna baština prezentirana je i u posjetiteljskom centra Crna roda, a u restoranu “August” kušana su tradicionalna jela te škrlet, bijelo vino koje postaje brend Moslavine. Vinske priče o škrletu, ovoj autohtonoj sorti vina, doživljene su i u dvije vinarije.

Bicikliranje u Parku prirode Lonjsko polje
Bicikliranje u Parku prirode Lonjsko polje
predsjednica LAG-a Moslavina Anica Lenart

U Popovači je razgledan dio neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot, gdje je sudionike programa o radu bolnice uz video projekciju upoznala glavna sestra bolnice Danijela Čukelj.

U Vinariji Trdenić u Popovači, domaćini Tomislav i Mirela Trdenić, predstavili su nekoliko vina, a prezentaciji je nazočio i gradonačelnik Popovače Joško Mišković. U Kutini je u Vinariji Košutić nastavljena edukacija o vinskom turizmu. Domaćin u Vinskom dvoru je bio Hrvoje Košutić, a prezentaciji se pridružio i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Mirela Trdenić
Mirela Trdenić obranila je doktorski rad na temu “Primarne arome mošta sorte Škrlet bijeli pri različitoj gnojidbi”
Domaćin programa u Vinskom dvoru bila je Vinariji Košutić

Upoznavanjem turističke ponude TZ Grada Čazme, započeo je program trećeg dana. Razgledan je multifunkcionalni centar Čazma Natura 2000 i obiđen prvi javni biobazen u Republici Hrvatskoj. Turističke adute Čazme predstavila je direktorica Turističke zajednice Čazma Ivana Sabljak Murlin. Obiđen je još jedan primjer dobre prakse, turistička destinacija “Zmajevo gnijezdo” uz prezentaciju gastro ponude, a nakratko je sudionike programa pozdravio i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak. Posebna atraktivna bila je šetnja interpretacijskim lokalitetom Medjame, koje je značajno stanište ptica močvarica i vodozemaca.

Obilazak prvog javnog biobazena u Republici Hrvatskoj
Zmajevo gnijezdo
Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak iako je bio u radnom modu, pozdravio je goste iz Međimurja

Završnica trodnevnog upoznavanja Moslavine uslijedila je u Ivanić-Gradu gdje je sudionike dočekala Ana Gašparović, direktorica TZ Grada Ivanić-Grada te predstavila dio turističke ponude ovog grada i aktualnu manifestaciju “Festival igračaka u Ivanić-Gradu”. LAG Mura-Drava primit će predstavnike LAG-a Moslavina u srpnju 2023. godine te predstaviti svoje turističke i druge potencijale.

LAG Mura-Drava u Moslavini (20)
Trodnevni program završio je u Ivanić Gradu
LAG Mura-Drava u Moslavini (21)
U Ivanić Gradu susret s članicma Društva žena Mursko Središće

 

tekst i foto: Roberta Radović

U nastavku još nekoliko detalja upoznavanja moslavačkog kraja:

API terapija kod OPG Balja
API terapija kod OPG Balja
Tradicijska arhitektura Moslavine
Tradicijska arhitektura Moslavine
LAG Mura-Drava u Moslavini (14)
Posjetiteljski centar Crna roda
Interpretacijski lokalitet Medjame
LAG Mura-Drava u Moslavini (8)
Mario Moharić u Parku prirode Lonjsko polje
LAG Mura-Drava u Moslavini (10)
Kod promatračnice za ptice uj Parku prirode Lonjsko polje
LAG Mura-Drava u Moslavini (9)
Sudionike programa priroda je nagradila inpresivnim prizorima
Detalj iz Muzeja Moslavine
Dio neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot
crkva sv. Marije Snježne
U crkvi sv. Marije Snježne
U Vinariji Košutić
U Vinariji Košutić
U Vinariji Trdenić
U Vinariji Trdenić
Multifunkcionalni centar Čazma Natura 2000
Multifunkcionalni centar Čazma Natura 2000
Roberta Radović i Josip Grivec
Roberta Radović i Josip Grivec
Mirisi djetinjstva
Mirisi djetinjstva

 

Ostavi komentar