FOTO: Kalinka se predstavila na 52. Međunarodnoj smotri folklora

Međunarodna smotra Zagreb Kalinka3

U Europskoj godini kulturne baštine 52. Međunarodna smotra Zagreb nosi naslov Baština i migracija, u čijem su programu, a na poziv Organizacijskog odbora, nastupale, 20. srpnja, Kalinke.

U festivalskom programu koji traje pet dana nastupaju afirmirana domaća i strana folklorna društva iz Hrvatske, Kine, Indonezije, Meksika, Poljske, Nizozemske i mnogih drugih zemalja kao i hrvatski iseljenici.

O migraciji možemo govoriti kao o kolektivnim migracijama pojedinih zajednica ili o individualnim migracijama kao što je slučaj međimurskih Kalinki. Udruga ruskog govornog područja Kalinka trenutačno je najbrojnija udruga ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Promovirajući rusku kulturu, jezik, pjesmu i običaje, Kalinke su u Međimurju prihvaćene i kao svojevrstan lokalni izričaj, pa ne čudi stoga što o Međimurju govore kao o svojoj drugoj domovini. Tijekom godine udruga promiče identitet članova i rusku baštinu, ali isto tako i međimurski kraj. Stoga ju podržavaju stanovnici Međimurja, ali i lokalna i regionalna samouprava.

Na ovogodišnjoj smotri folklora podršku im je pružala pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač.

Međunarodna smotra folklora ostvaruje se u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku koji ove godine slavi 70. obljetnicu, s Etnografskim muzejima u Zagrebu i Pazinu, Galerijom Klovićevi dvori, Kulturnim centrom Travno, Hrvatskom maticom iseljenika, Muzičkom akademijom, Pučkim otvorenim učilištem u Otočcu te s veleposlanstvima gostujućih ansambala iz inozemstva.

Ostavi komentar