FOTO: Jaka konkurencija na Županijskom natjecanju mladih tehničara

Županijsko natjecanje mladih tehničara
Obrada materijala i konstrukcije

U organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i Županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture 3. je ožujka u Čakovcu u Graditeljskoj školi, drugi put za redom, a u Tehničkoj školi sedmi put za redom održano Županijsko natjecanje mladih tehničara, u sklopu 59. državnog natjecanja.

Pred početak natjecanja na svečanom otvaranju u holu Graditeljske škole okupilo se 180 učenika natjecatelja sa svojim mentorima te članovi ocjenjivačkih povjerenstava.

Ravnateljica Graditeljske škole Srebrenka Pongrac u svoje ime i u ime svih djelatnika škole svim je sudionicima natjecanja poželjela ugodan boravak u školi. Dobar rezultat i neka pobjede najbolji poželjeli su im Željko Medved, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije i predsjednik povjerenstva za provedbu natjecanja i Branko Sušec, pročelnik za duštvene djelatnosti Međimurske županije koji je otvorio natjecanje.

Županijsko natjecanje mladih tehničara
Željko Medved

Natjecalo se u dvanaest područja, a unutar područja natjecanje se odvijalo u tri dijela. Pvi dio pisana provjera znanja za sve je natjecatelje održan u Graditeljskoj školi, dok se za drugi i treći dio natjecanja „izrada tehničke tvorevne“ i „obrane rada“ iz područja „strojarske konstrukcije“, „obrada materijala“, „robotike“ i „robotskog spašavanja žrtve“ održalo u Tehničkoj školi.

Do nivoa županije priređena je izložba fotografija sa zadanom temom “Interijer“ te smotra radova s prikazom ispaljivanja modela raketa.

U slobodno vrijeme učenika, čekanja obrade i objave rezultata, profesori Graditeljske škole su brinuli o učenicima koji su obišli školu i učenički dom, te su ručali u restoranu učeničkog doma. U holu sportske dvorane škola domaćin za njih je pripremila multi medijalni program.

Prema područjima natjecanja prvaci su ostvarili direktni plasman na državo natecanje koje će se održati u Primoštenu od 29. – 31. ožujka, dok se poneki drugoplasirani prema broju osvojenih bodova mogu nadati pozivu.

Modelarstvo i maketarstvo bilo je područje natjecanja za učenike petih razreda. Prva je bila Ana Pintarić, OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec, mentorica Mihaela Novak, slijede je Viktorija Žerjav, OŠ Srahoninec, mentorica Katica Mikulaj Ovčarić te Luka Bodulica, OŠ Selnica, mentorica Dubravka Žignić Resman.

Među šestim razredima u Graditeljstvu pobjedila je Lucija Martinović iz OŠ Nedelišće, s mentoricom Smiljanom Colar, druga je Ana Meštrić iz OŠ Srahoninec, mentorica Katica Mikulaj Ovčarić, a treći Emanuel Hederić iz OŠ Jože Horvata Kotoriba, mentorica Karmen Somi.

U području Obrada materijala – sedmi razredi, pobijedio je Karlo Filipić iz OŠ Prelog, mentor Milan Zvonar, slijede ga David Latin i Vilim Vrbanec oba iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, mentorica Renata Martinec.

Najbolji u području Strojarske konstrukcije bio je Vilim Srnec iz OŠ Nedelišće, mentorica Smiljana Colar, slijede ga Sebastijan Jambrović i Marta Kostanjević iz OŠ Podturen, mentorica Ružica Murk.

Među osmim razredima redom najbolji iz Elektrotehnike su Luka Slamek, OŠ Mursko Središće, mentor Sanjin Tomšić, Helena Strniščak OŠ Petar Zrinski Šenkovec mentorica Mihaela Novak i Matej Meštrić, OŠ Srahoninec, mentorica Katica Mikulaj Ovčarić, a iz Elektronike Fran Meglić, III. OŠ Čakovec, mentor Kristijan Ovčarić, Luka Crnković OŠ Prelog, mentor Milan Zvonar i Noa Šajnović iz OŠ Mursko Središće, mentor Sanjin Tomšić.

Najbolji međimurski robotičari su Ema Hatlak (6.r.) i Luka Medvar (6.r.) iz OŠ Prelog, mentor Milan Zvonar te Vito Jambrošić (7.r.) I. OŠ Čakovec, mentor Branko Vujnović.

Najbolji mladi fotoamateri su učenici osmih razreda Antonija Vtičar OŠ Nedelišće, mentori Colar Smiljana i Nikola Bistrović, Hana Horvat i Fran Glad iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, mentor Enes Bektešević.

Najbolji „robotski spasitelji žrtve“ su Fran Železnjak (7.r.),  Hrvoje Vurušić (7.r.) i Luka Lukačević (5.r.) svi iz II. OŠ Čakovec, mentor Gordan Bartolić.

U Automatici je pobijdio Filip Trbojević (8.r.) iz I. OŠ Čakovec, pod mentorskim vodstvom Josipa Šipeka, slijede ga Nikola Bobetić (8.r.) iz OŠ Hodošan, mentori Kristijan Ovčarić i Marko Krhač, te Marko Borković (7.r.) iz I. OŠ Čakovec mentor Josip Šipek.

Županijsko natjecanje mladih tehničara
Automatika

U izradi tehničke tvorevine s uporabnom vrijednošću najbolja je bila Nina Nemet (6.r.) iz OŠ Sveti Martin na Muri, mentorica  Dubravka Žignić Resman, zatim slijede Benjamin Novak (7.r.) iz OŠ Nedelišće, mentorica Smiljana Colar, dok je treći bio Lovro Strbad (5.r.) iz OŠ Donja Dubrava, mentorica Marina Ostrugnjaj.

Najbolje su se snašli u području Orijentacija i komunikacija Vinko Fundak (6.r), Mihael Pongrac (8.r.) i Dorian Strbad (7.r.) svi iz OŠ Jože Horvata Kotoriba s mentoricom JelenomTuksar i vanjskim mentorom Vladimirom Vinkom iz Radiokluba “Međimurje”.

Prema sudu povjerenstva za fotoizložbu Zajednice tehničke kulture Međimurske županije najboljim plakatima sa četiri izložene fotografije na temu „Interijer“ proglešene su fotografije    Tatjane Bogomolec (8.r.) OŠ Prelog, Anje Šmitran (7.r.) OŠ Pribislavec i Davida Muršića iz OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec.

(ŽM)

Ostavi komentar