FOTO: Grad rudara poklonio se nadčovječnom podvigu planinara Zlatka Mihoceka Torpeda

Nakon što su članovi Planinarskog društva Bundek iz Murskog Središća dočekali svog člana i heroja Zlatka Mihoceka u Istri na završnici njegovog prehodavanja staze Via Adriatica organizirali su doček i u samom gradu rudara.

Na gradski trg ovog planinara uveli su murskosredišćanski puhači i mažoretkinje, a dočekan je pljeskom brojnih Bundeka, planinara, biciklista i poklonika prirode, Zlatkovih prijatelja i obitelji. Svi su se došli pokloniti ovom odlučnom 59.-godišnjem planinaru iz Palinovca. Podsjetimo, Zlatko je krenuo 6. travnja s poluotoka Prevlake, i nakon 44 dana i prehodanih 1.830.000 koraka, 1.100 kilometara, ispenjao 36 vrhova u nedjelju 19. svibnja stigao je na poluotoku Kamenjak i time postao prvi Hrvat koji je prehodao prvu hrvatsku dugometražnu stazu.

Govore upućene Zlatku održali su gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednica Bundeka Sonja Vršić, dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica i član Bundeka Dubravko Costa Balent uručujući mu prigodne darove. Costa je između ostalog kazao kako je Zlatko potaknuo ono najbolje u ljudima u cijeloj Hrvatskoj, brojni dobronamjerni ljudi su zvali i nudili pomoć.

Gradonačelnik Srpak poklonio mu je skulpturu rudara, jer je Zlatko na svom zavjetnom, hodočasničkom putu pokazao rudarsku odlučnost da istraje do kraja unatoč nevjerojatno lošim vremenskim prilikama za ovo doba godine. U 44 dana hodanja svega su dva bila u cijelosti sunčana.

– Još uvijek sam tamo, na stazi. Hvala vam svima na potpori, ovdje i za vrijeme dok sam hodao. Na ovaj moj zavjetni put krenuo sam jer sam mislio da više neću moći planinariti. Prošle godine sam doživio tešku prometnu nesreću u kojoj sam jedva izvukao živu glavu, s puno emocija kazao je Zlatko, skromno i gotovo samozatajno.

Janez Bošnak dugogodišnji je Zlatkov prijatelj. Zajedno su prošli brojne planinarske staze

Zlatkovu avanturu obilježio je i novi nadimak – Torpedo. Prozvao ga je tako planinar Janez Bošnak iz Lendave. Kaže:

– Zlatko je kao torpedo, kad krene – ne staje do cilja. A drugo, torpedo se kreće vodenim stazama. Tako je i Zlatko gotovo cijelom rutom hodao mokar od kiše, snijega, tuče, oluje…ali ništa ga nije zaustavilo.

Dio jučerašnje atmosfere u Središću pogledajte u nastavku.

foto: rr

 

Ostavi komentar