FOTO: Futač, Dudek i Pupavac na naslovnici hrvatskog izdanja najuspješnijeg priručnika o pticama

Vedran Lucić - Ptice Hrvatske i Europe
Knjigu je predstavio Vedran Lucić, jedan od urednika

Ptica upadljivih boja, s lijepim čuperkom odnosno velikom kukmom na glavi (Upupa epops) na hrvatskom standardu zove se Pupavac. U kajkavskim krajevima zovu je Futač, a u Poljskoj je prepoznaju pod imenom Dudek. Krasi naslovnicu vrijednog izdanja “Ptice Hrvatske i Europe” i dio je poučnih zanimljivosti koju je publika doznala na predstavljanju tog najuspješnijeg i bogato ilustriranog priručnika o pticama.

Riječ je o hrvatskom izdanju najuspješnijeg priručnika o pticama, tiskanog u više od 1 100 000 primjeraka i na 22 jezika, Collins Bird Guide, čiji su autori Lars Svensson, Killian Mullarney i Dan Zetterström.

Knjiga “Ptice Hrvatske i Europe” promovirana je u Hotelu Parku Čakovec zahvaljujući suradnji Udruge BIOMkoja je izdavač knjige i Javne ustanove Međimurska priroda. Program predstavljanje knjige je održan kao javna završnica cjelodnevnog programa stručnog skupa na temu “Turizam promatranja ptica u kontinentalnoj Hrvatskoj – stanje i mogućnosti razvoja”.

O knjizi je govorio Vedran Lucić, jedan od urednika ovog vodiča koji na 446 stranica s više od četiri tisuće ilustracija donosi podatke za prepoznavanje ptica.

– Kakvo bogatstvo raznolikosti ptičjih vrsta imamo govore i podaci kako je u Hrvatskoj zabilježeno 400 vrsta ptica, od kojih je 230 gnjezdarica. U Europi ih ima više od 800. Jedna od najmnogobrojnijih gnjezdarica u Hrvatskoj je zeba. Nekada su ljudi mnogo više prepoznavali ptičje vrste posebice stanovništvo hrvatskih sela. između ostalog kazao je Lucić, te održao dinamično predavanje o praktičnom korištenju ove knjige u promatranju ptica koja je krasna pozivnica za proučavanje izgleda, veličine, staništu, rasprostranjenosti i glasanju ptica. Sudionici skupa će dio raznolikosti ptičjeg svijeta u Međimurju imati priliku vidjeti ovog petka na terenskom obilasku rijeke Drave.

foto: rr

Vedran Lucić - Ptice Hrvatske i Europe
Knjigu je predstavio Vedran Lucić, jedan od urednika

Ostavi komentar