FOTO: Dokumentarac Ukrajina 2018. Anice i Velimira prikazan pred brojnom publikom u čakovečkoj knjižnici

Anica i Bimfi predavanje Ukrajina (2)_resize
Velimir Mačković Bimfi i Anica Vrbanec prezenteri dokumentarnog filma Ukrajina 2018

– Moj jedini zadatak je bio biti iza kamere i dočarati putovanja iz mojeg kuta gledanja. Potom sve to kod kuće montirati i uobličiti u jednu priču. samozatajno o svom dijelu realizacije putopisno-turističkog filma Ukrajina 2018. govori planinarka Anica Vrbanec iz Čakovca.

Film je prikazan ovog utorka u prepunoj multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec što ponovo dokazuje koliko su putopisna predavanja u Čakovcu “in”. Dokumentarističku priču i planinarsko-turističko putovanje u ukrajinske Karpate i obilazak gradova Kijev, Odessa i Lavov s usponom na najviši vrh Ukrajine Hoverla (2061 m/nv) filmu donosi Čakovčanin Velimir Mačković. Oboje su članovi HPD Međimurje Čakovec.

O ukrajinskim planinama, koje su od Slavonije bliže nego talijanski Dolomiti, saznanja su nam više nego skromna. Ovo je mali skroman pokušaj, ovu simpatičnu zemlju i njene gostoprimljive žitelje približiti hrvatskom planinaru. Hrvatski planinari do sada nisu bili nazočni u ovim planinama prepunim iskonskog mira daleko od svih tokova masovnog turizma sa neograničenim mogućnostima višednevnih lutanja po planini bez straha da se sretnu mase planinara kao u zemljama zapadne Europe. ističu Anica i Velimir o namjeri realizacije ovog putopisnog dokumentarca. Film je također posvećen bivšem predsjedniku Planinarskog društva Ravna Gora Varaždin, Marijanu Fabeta, koji je krenuo na ovo putovanje s našim planinarima i nažalost preminuo gotovo na samom početku putovanja.

foto: rr, privatna arhiva Anica Vrbanec i Velimir Mačković

 

Ostavi komentar