FOTO: Dječji vrtić „Pčelice“ iz Ivanovca dobio tradicionalne igračke

Vrtić Pčelice tradicijske igračke

U sklopu akcije „Dajmo djeci korijene i krila“, Dječji vrtić „Pčelice“ u Ivanovcu, 20. travnja dobio je veliku kutiju tradicionalnih igračaka. Riječ je o projektu u kojem sudjeluju Etnografski muzej u Zagrebu i Radio Kaj, a čiji je cilj današnjoj djeci približiti igračke s kakvima su se igrali njihovi djedovi i bake.

Nakon tri i pol godine, kad je ove igračke dobio Dječji vrtić Vjeverica, karavana se ponovno zaustavila na čakovečkom području, točnije u Ivanovcu. Djeca koja pohađaju ovaj vrtić hrvatskim tradicijskim igračkama moći će se igrati iste igre kao i neke davne generacije. Hrvatske tradicijske igračke uvrštene su na UNESCO-ovu listu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine, a preko ovog projekta koji je osmislili Etnografski muzej iz Zagreba, nastoje se sačuvati od zaborava.

– Grad Čakovec se uvijek uključuje u projekte poput ovog, jer nam je cilj našoj djeci pružiti sve uvjete za normalno odrastanje i sretno djetinjstvo – rekao je među ostalim, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Vrtić Pčelice tradicijske igračke

– Ne sumnjam da će ove igračke biti zanimljive djeci, jer za njih predstavljaju nešto novo. U današnje doba pametnih telefona i računalnih igara, tradicijske igrače nešto su što još nisu vidjeli, pa ne sumnjam da će im biti zanimljive, kao što su to bile i starijim generacijama – naglasio je gradonačelnik.

Zajedno sa zamjenikom Romanom Bogdanom, ravnateljicom Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Lidijom Varošanec, direktorom Radija Kaj Dragutinom Gradečakom te autoricom ovog projekta, Mirjanom Drobinom, Dječjem vrtiću uručili su veliki paket pun igračaka.

U sklopu projekta održana je i kazališna predstava „Vilko i dlakavi čovjek“, družine Laboratorij zabave.

Izvor i foto: Grad Čakovec

Ostavi komentar