FOTO: Na današnji dan prije 72 godine oslobođen Čakovec

Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine

Dana 6. travnja 1945. godine, ulaskom bugarskih i sovjetskih jedinica, a ubrzo potom i partizanskih, Čakovec je oslobođen od mađarskog i njemačkog fašističkog okupatora. Ovaj značajni datum i ove je godine obilježen paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

Tradicionalno, program je započeo odavanjem počasti kod spomen-ploče postavljene kod ulaza u Palaču Zrinskih u Čakovcu i podno Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih. Počast su odali predstavnici Međimurske županije, Grada Čakovca, Policijske uprave Međimurske, Društva antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije, Društva „Josip Broz Tito“ te građani.

Obilježavanje je nastavljeno na čakovečkom Gradskog groblju gdje su, podno spomenika stradalima u 2. svjetskom ratu svijeće zapaljene svijeće i položen vijenac. Svijeća je zapaljena i na grobu Karla Mrazovića Gašpara.

U prigodnom govoru na čakovečkom groblju, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da je na današnji dan prije 72 godine okončana četverogodišnja mađarska fašistička okupacija te Međimurje vraćeno u sastav Hrvatske.

Četiri godine u povijesti našeg grada je malo, no fašistička okupacija ostavila je trajne i neizbrisive posljedice. Gotovo u potpunosti je uništena židovska i romska zajednica, brojni Međimurci završili su u neprijateljskoj vojsci, na prisilnom radu, u zatvorima i koncentracijskim logorima,  mučeni su i ubijani. Velika većina protivila se fašistima i nacistima, a mnogi među njima odabrali su aktivni otpor te se priključili antifašističkom otporu, to jest partizanima – rekao je Kovač.

Kovač je istaknuo i da se danas prisjećamo se svih znanih i neznanih sudionika antifašističke borbe, koji su, među ostalim, zaslužni i što su danas Dalmacija, Rijeka, Istra, Baranja i naše Međimurje dio slobodne i demokratske Hrvatske.

– Ovaj Bezeredijev spomenik podignut je  za sve poginule na pravoj strani u 2. svjetskom ratu, kako izraz zahvalnosti naših djedova i očeva, ali i kao podsjetnik i upozorenje nama i svima onima koji nisu doživjeli strahote tog rata – istaknuo je, među ostalim čakovečki gradonačelnik.

Program obilježavanja oslobođenja Međimurja 1945. nastavljen je na spomen groblju u Svetom Jurju u Trnju.

Izvor i foto: Grad Čakovec

Ostavi komentar