FOTO DAN MIMOZA U ČAKOVCU: Grančice mimoze za kupnju testova na humani papiloma virus

Međimurke i Međimurci ponovo su pokazali svoje veliko srce. Kupnjom grančice mimoze u prijepodnevnim satima na Trgu Republike u Čakovcu pomogli su prikupljanju financijskih sredstava za kupnju testova na humani papiloma virus koji se koriste za testiranje žena upućenih od strane ginekoloških ordinacija u Djelatnost kliničkog mikrobiološkog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Tradicionalno krajem siječnja, Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec, Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije organizirao je i ove godine dobrotvornu javnozdravstvenu akciju uz 13. hrvatski Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Potporu akciji dali su također i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec.

Potporu akciji došli su dati čelnici Grada Čakovca i Međimurske županije, a zdravstveni djelatnici podsjetili su kroz tiskane promotivne materijale i osobnim savjetom na preporuke za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice: potrebno se kontinuirano educirati o svom zdravlju, zaštititi spolno zdravlje, cijepiti se protiv HPV-a, redovito odlaziti na ginekološke preglede, konzumirati što više voća i povrća i redovito se baviti tjelovježbom, prestati pušiti i ne konzumirati alkohol.

foto: Zlatko Vrzan, rr

 

 

 

Ostavi komentar