FOTO DAN LJEKARNI: Alenka Novak, Marija Zadravec i Siniša Obadić su najšetači!

Dan ljekarni u Čakovcu
Dan ljekarni u Čakovcu

Već 12 godinu za redom, 29. listopad obilježava se Dan ljekarni čiji je ovogodišnji moto ”O smanjenju tjelesne težine savjetujte se s ljekarnikom!” Upravo na taj dan davne 1271. godine prvi se put spomenula hrvatska ljekarna u Trogiru.

-Na osnovu toga Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatska ljekarnička komora i Ministarstvo zdravlja obilježava Dan hrvatskih ljekarni. Svake godine se provodi javno zdravstvena akcija, te se želimo približiti pacijentima. Možemo savjetovati kako se pravilno hraniti, te koristiti tjelesnu aktivnost kako bi se poboljšalo zdravstveni stanje, poručila je ravnateljica Andreja Knežević, mag. pharm.

Ravnateljica ljekarne Čakovec Andreja Knežević, mah. pharm.
Ravnateljica ljekarne Čakovec Andreja Knežević, mah. pharm.

Župan Matija Posavec kao predstavnik osnivača ljekarne obratio se svim prisutnima, te rekao zašto je važno održavati pravilnu tjelesnu težinu.

-Danas gotovo da nema nikoga tko ne koristi usluge ljekarne u smislu korištenja proizvoda. U Međimurju smo specifični po tome što veliki značaj dajemo preventivi. Naš Zavod za javno zdravstvo definitivno prednjači u preventivnim aktivnostima, te može poslužiti kao primjer. Ljekarna igra aktivnu ulogu u prvom doticaju s pacijentom, naravno da svaka preventiva u startu je skuplja, ali je u konačnici jeftinija nego rješavanje potencijalnog problema koji nastaje ako se ne rješava na vrijeme, poručio je župan Matija Posavec koji je i sam pobornik trčanja i zdravog načina života.

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 12 sati pripremili  su besplatno nutricionističko savjetovanje s magistrom nutricionizma koje uključuje mjerenje krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase, izračun postotka mišićnog i masnog tkiva, nutricionistički savjeti te stručni savjeti vezani uz uzimanje terapija i moguće nuspojave.

Kako bi Međimurke i Međimurce potakli da se protiv prekomjerne težine bore fizičkom aktivnošću i zdravim prehrambenim navikama organizirali su Facebook nagradnu igru, a troje najsretnijih nagradili su štapovima za nordijsko hodanje.

Ovogodišnji dobitnici nagrade su Alenka Novak iz Pribislavca, Marija Zadravec iz Domašinca i Siniša Obadić iz Ivanovca. Svaka ih od njih svoje nove štapove za nordijsko hodanje iskoristiti će na svoj način- ipak sve kako bi im zdravlje bilo što bolje. 

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar